Sastanak sa predstavnicima švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju SIDA

NIŠ

Najveći projekat  u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji  je izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Nišu. Vrednost projekta je 60 miliona evra od čega 45 miliona ide iz fondova Evropske unije, deo će investirati republika Srbija, a jedan deo biće izdvojen iz kase grada Niša. Ova sredstva biće usmerena za finansiranje eksproprijacije parcela na kojima će se nalaziti postrojenje za preradu otpadnih voda. Ovim povodom su se u gradskoj kući sreli gradonačelnik Niša Darko Bulatović, Dušan Radivojević iz KLER-a, rukovodilac ovog projekta, s  Sakis Kurdasom, šefom sektora Evropske delegacije u Srbiji, koji rukovodi ovim projektom i Idom Rojteršfer, prvim sekretarem Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji, koja je zadužena za razvojnu saradnju.

„Švedska već čitav niz godina pomaže Srbiji u različitim sektorima i uvek je pridavala veliki značaj upravo očuvanju životne sredine i poboljšanju u tom sektoru. Sa nama su i predstavnici Evropske delegacije koji su uključeni u ovaj projekat i mi se radujemo što možemo sa Nišom da uradimo nešto na ovom terenu jer je ovo jedan od najznačajnijih projekata po svom obimu i po svojoj vrednosti u Srbiji“, istakla je Ida Rojteršver .

Sakis Kurdas, šef Odseka EU za rukovođenje projektima za zaštitu životne sredine je dodao se oni nalaze u Nišu kako bi videli napredak u vezi pripremnih aktivnosti za realizaciju projekta prečišćavanja otpadnih voda ovde.

„Ono što je jako bitno to je da ovde postoji dobra saradnja EU, Švedske i Ministarstava za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i grada Niša i na to smo jako ponosni“, zaključio je Sakis Kurdas.

Prema rečima gronačelnika Darka Bulatovića na sastanku je napravljen presek situacije jer su gosti želeli da se upoznaju šta su obaveze grada i u kojoj meri su te obaveze izvršene.

„Grad Niš u potpunosti prati dinamički plan i trenutno smo u postupku eksproprijacije parcela“, kazao je gradonačelnik Bulatović.

On je dodao da je samo za Medoševački kolektor doneto preko 85 odsto rešenja, za servisni kolektor koji ide od Elektronske industrije do ulice Dušana Popovića 78 odsto, levoobalni kolektor je 80 odsto završen, desnoobalni kolektor je sa 100 odsto završenih rešenja. Ceo postupak eksproprijacije biće završen do kraja godine. To znači da je od 600 rešenja koja treba da se donesu do sada urađeno preko 500.

„Očekujemo i da oni sada završe svoj posao na projektnoj dokumentaciji i pripremi za raspisivanje javnog međunarodnog tendera do sredine iduće godine“, dodao je gradonačelnik Bulatović. „ Realizacija projekta zahteva dva tendera, oba su spremna i radiće se paralelno, fabrika na licu mesta, a drugi su svi ovi nedostajući kolektori i kanalizaciona mreža“.

Fabrika za preradu otpadnih voda podrazumeva i samo postrojenje u reonu Popovca na levoj obali reke Nišave, potom i kolektore koji nedostaju gradu i rekonstrukciju dela postojećih kolektora u gradu kao i deo rekonstrukacije kanalizacione mreže. Tu su još dve pozicije koje se odnose na izvorište Mediana i na mulj u koritu reke Nišave kojeg ima posebno od Medoševca prema ušću u Moravu.

Dušan Radivojević, KLER, rukovodilac ovog projekta je naglasio da je jedna od obaveza grada u ovom projektu je eksproprijacija zemljišta .

„Treba napomenuti da se radi o nepotpunoj eksproprijaciji zemljišta i upravo udeo grada u sam projekat je finansiranje te imovinske pripreme. Procenu vrednosti parcela je vršila Poreska uprava tako da se razlikuje od gradske opštine do gradske opštine i od lokacije parcala jer je pokriveno veliko područje“, rekao je  Radivojević.

Sredinom iduće godine biće raspisan javni međunarodni tender čime će početi i realizacija projekta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare