Sastanak direktora osnovnih i srednjih škola sa gradonačelnikom

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović održao je po tradiciji na početku školske godine sastanak sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola, predstavnicima Školske uprave i Sindikata prosvetnih radika i predstavnicima Gradske uprave. Poželevši im uspešnu školsku godinu, gradonačelnik je podsetio da za oblast obrazovanja Grad izdvaja preko 780 miliona dinara, što čini 16% ukupnog budžeta.

„Budžet za obrazovanje za prethodnu godinu ispunjen je sa 93%, dok su pojedine kategorije koje su namenjene izdvajanjima za prosvetne radnike ispunjene gotovo 100% – jubilarne nagrade i troškovi prevoza. Ponosim se time što prosvetni radnici, čiji rad predstavlja najznačajniju, polaznu tačku razvoja svakog društva, danas znaju da na lokalnu samoupravu mogu da se oslone. Mi smo vratili dug koji smo nasledili od naših prethodnika. Iskusniji prosvetni radnici se sigurno sećaju perioda hladnih radijatora, manjka kreda i osnovnih sredstava za rad. Mi se danas trudimo da sredstva iz budžeta usmerimo ka investicionim aktivnostima, tekućim popravkama i održavanju školskih objekata, nabavci opreme, ali i energetskoj sanaciji, uređivanju školskih enterijera, fiskulturnih sala i dvorišta, osposobljavanju kompletne školske infrastrukture. Ove godine smo za 413 nagrada mladim talentima izdvojili 13 miliona dinara, na Dan grada nas ponovo očekuje nagrađivanje najboljih, kojima ćemo od naredne godine povećati iznos nagrada, tako da će oni studenti koji imaju prosek 10 dobiti najmanje najmanje 100.000 dinara.“

Dodao je Cvetanović i da su za sve đake prvake obezbeđena sredstva za kupovinu udžbenika u ukupnom iznosu od šest miliona dinara, odnosno po 6000 dinara za svakog prvaka, te zamolio sve direktore da se pobrinu da roditelji čija deca danas prvi put sedaju u školske klupe ostvare pravo na nadoknadu iznosa koji su izdvojili za knjige. Takođe, sva deca iz porodica u stanju socijalne potrebe do kraja srednjoškolskog školovanja, kao i do sada, od Grada će dobiti udžbenike, za šta je iz budžeta izdvojeno tri miliona dinara za tekuću godinu.

Dragana Cvetanović, predsednik Aktiva srednjih škola i direktorka leskovačke Gimnazije naglasila je da su sve pripreme završene uspešno.

„U narednom periodu predstoji mnogo obaveza i rada, ali sve škole imaju ogromnu podršku Grada i gradonačelnika Cvetanovića u vidu investicionih održavanja, redovnih isplata jubilarnih nagrada i putnih troškova.“

Dejan Cakić, predsednik Aktiva osnovnih škola i direktor OŠ Milutin Smiljković u Vinarcu, predložio je svim školama da u svoj plan i program uvrste RTS Kros kao redovno dešavanje, kao i učešće na leskovačkom karnevalu koje će biti podjednako važno kako za decu tako i za razvoj i unapređenje jedne od najvažnijih leskovačkih manifestacija i održavanja tradicije grada.

Načelnica Školske uprave Marina Ilić primećuje da je onlajn nastava bila pravi izazov.

„Svi su se prilagodili, a veliki doprinos dala je lokalna samouprava, ali i Ministarstvo prosvete koje je obezbedilo potrebna sredstva za rad. Ovogodišnja nastava je počela redovno, neposrednim radom.“

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Aleksandar Nikolić rekao je da je nađen način da smanje broj tehnoloških viškova tako šti bi se smanjio broj učenika po odeljeljima.

„Na taj način bi se poboljšao kvalitet nastave.“

Anđela Kostić Minić, direktorka Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju, govorila je o novim programima i obukama kojima se centar može pohvaliti, kao i o novom katalogu stručnih obuka koje su akreditovane, te dodala da će centar i grad Leskovac biti domaćini Evropske nedelje istraživača koja će trajati od 26-30. septembra, a da će se glavno dešavanje održati 30. na gradskom trgu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare