Šarčević najavio smenu direktora

BEOGRAD-RANILUG-PREŠEVO-NIŠ

Deset direktora osnovnih i srednjih škola biće smenjeno početkom drugog polugodišta najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Radi se o rukovodiocima škola u Vučitrnu, Ranilugu, Preševu, Aleksincu, Nišu, Požegi, Obrenovcu, Zemunu I Surčinu, koji su lažirali broj učenika I tako izbegli tehnološke viškove.

U izjavi za ‘’Večernje novosti’’, Šarčević  je istakao da je prosvetna inspekcija prethodno utvrdila da su u ovim školama formirana odeljenja sa manje od 15 učenika, što je zakonski mimimum. Fiktivno je prikazivan veći broj đaka, kako bi bili izbegnuti tehnološki viškovi. Tako su, na primer, od 25 učenika formirana dva, umesto jednog odeljenja.

Prosvetna inspekcija proveravala je 200 škola u šest školskih uprava i pronašla neopravilnosti u više od 30 odsto, tačnije u 73 škole. Prvih 10 smena nije kraj, pošto još nisu završene detaljne analize svih škola u kojima je inspekcija pronašla nepravilnosti, rekao je Šarčević.

On je dodao da je u planu pojednostavljenje procedure oduzimanja licenci za rad sekretarima škola, koji moraju da snose odgovornost I kontrolišu direktore, a ne da budu saučesnici u nepravilnostima.

U školskim upravama u Beogradu I Nišu, smenjeni su savetnici zaduženi za finansijska pitanja, koji su znali za lažiranje broja učenika, a to nisu prijavili, čime su postali saučesnici u manipulacijama.

Virus-free. www.avast.com

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o