SANU Niš nagradio uspešne srednjoškolce

NIŠ

Ogranka SANU  u Nišu nagradio je osam srednjoškolaca – šest učenika Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, kao i dva učenika Srednje muzičke škole  koji su osvajali nagrade na međunarodnim takmičenjima iz  2018. godini iz oblasti nauka i umetnosti.  Nagrade im je uručio  akademik Ninoslav Stojadinović.

 “Trudimo se da nagradimo učenike koji su postigli uspeh iz prirodnih nauka, ali učenike koji su najbolji u oblasti umetnosti. Neki od njih danas neće biti prisutni. Braća Bogdan i Novak Stanojević su na fakultetu u Beogradu. To je neki trend koji nas prati, da deca odlaze prvo iz Niša, a potom i iz Beograda, pa i Srbije i to je ozbiljan problem kome država mora da pokloni veću pažnju”, rekao je akademik Ninoslav Stojadinović.

Nagrade su vaučeri u iznosu od 15.000 dinara obezbedila ih  Gradska opština Crveni krst i sponzori. Predsednik gradske opštine Crveni Krst dr Miroslav Milutinović rekao je da “ Naše društvo leži na četiri stuba. Prvi stub je obrazovanje”, te stoga ova opština podržava sve uspehe učenika i studenata Niša.  On je u ime lokalne samouprave zahvalio ogranku SANU što vodi brigu o najboljim učenicima .

I ove godine nagradu su dobili blizanci Bogdan i Novak Stanojević.  Bogdan Stanojević, nekadašnji učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu  dobio je za osvojenu srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Portugaliji, kao i bronzanu medaljau na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike održanoj na Tajlandu. Nagrađen je i Novak Stanojević, nekadašnji učenik Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu koji je osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Portugaliji.

Nagrađen je dobio Aleksandar Milosavljević iz iste Gimnazije a zaslužio je osvajanjem srebrne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike na Tajlandu. Veljko Toljić iz  Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu  dobio je nagradu jer i se sa Evropske juniorske informatičke olimpijade u Rusiji vratio sa bronzanom medaljom.

Na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Bocvani, Afrika, Luka Carević ,  takođe učenik Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu, osvojio je bronzanu medalju, dok je Aleksa Đorđević, učenik prvog razreda Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu osvojio bronzanu medalju na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi takođe u Bocvani.

Učenik Muzičke škole u Nišu., Jakov Milutinvić je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju iz harmonije u Beogradu.

“Veoma sam zahvalan Srpskoj akademiji nauka i umetnosti što je prepoznala moj trud i rad i uspeh koji sam postigao na međunarodnom takmičenju i izuzetno mi je drago da srpska inteligencija prati rad mladih ljudi koji će ih jednog dana naslediti” kazao je Jakov Milutinović. “ Kada se radi o daljim planovima voleo bih da upišem Muzičku akademiju u Beogradu, odsek za dirigovanje”.

Anastasija Sretić je učenica Muzičke škole u Nišu, osvojila je drugu nagrada na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, Beograd i prvu nagrada, laureate, na 15. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu.

“Zadovoljna sam što neko ceni naš rad i uspeh, ali me ova nagrada i motiviše da i dalje napredujem i budem još uspešnija”, rekla je prilikom prijema nagrade Anastasija.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare