“NOVINARI NE KLEČE” MINISTRU TASOVCU

BEOGRAD

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u inervjuu portalu Insajder.netrekao je da je inicijativa „Novinari ne kleče“ performans u kojem on ne želi da učestvuje i da nema nameru da razgovara sa našom delegacijom, između ostalog i zato jer već razgovara sa novinarskim udruženjima koja su, prema njegovom mišljenju, naši legitimni predstavnici.

Time je ministar Tasovac, osim elementarnog nevaspitanja, budući da samoj Inicijativi do danas nije upućen nikakav odgovor iz ministarstva na naš zahtev za sastanak sa ministrom, pokazao i potpuno nepoznavanje stanja u medijima i položaja novinara u Srbiji, kao i nezainteresovanost za posao za čije obavljanje ga plaćaju građani. Ne želimo da nagađamo da li se iza ministrove nezainteresovanosti krije nesposobnost ili kukavilčuk.

Podsećamo javnost i ministra da smo Vladi Srbije pre mesec dana uputili niz veoma ozbiljnih konkretnih zahteva čiji je cilj popravljanje neizdrživog položaja zaposlenih u medijima, zbog kojeg su oni objektivno sprečeni da istinito i pravovremeno informišu javnost, što je smisao postojanja medija u demokratskom društvu. Od državnih organa smo tražili isključivo da obezbede poštovanje važečih zakona u Republici Srbiji.

Upozoravamo da novinarska udruženja predstavljaju samo svoje članove, a nikako sve zaposlene u medijima, i da ministar informisanja nema pravo da se iza njih krije, već ima obavezu da razgovara sa svima.

Vlada Srbije nije pokazala nikakvo interesovanje da sazna više o problemima na koje smo im ukazali, a sam ministar Tasovac je, posle višegodišnje ćutnje, zaključio da najviše što može da učini za novinarsku profesiju jeste da dodatno ponizi one koji pokušavaju da odbrane poslednje tragove profesionalnog dostojanstva.

Ako nešto liči na performans, onda su to partijska privatizacija medija, zatvoreni muzeji, pa i ponašanje samog Ivana Tasovca. A mi od njega nismo tražili performans, već odgovor na jednostavno pitanje:Šta je radio tokom svog mandata na poslu za koji je bio plaćen?

Zato se nadamo da se neko ovako nestručan i nezainteresovan više nikada neće naći na ovako odgovornoj državnoj funkciji. Takođe očekujemo da će budući ministar kulture i informisanja pokazati više interesovanja za medije i novinare, navodi se u saopštenju.

‪#‎NovinarkeNeKleče‬

‪#‎NovinariNeKleče‬

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare