Šansa za dobro planiranje na lokalu

NIŠ-LESKOVAC

Novi poziv lokalnim samoupravama za podnošenje prijava u okviru Programa EU Exchange 6 okupio je u Nišu predstavnike Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), koji su odgovorni za sprovođenje programa, prethodne korisnike ove podrške – predstavnike lokalnih samouprava Aleksinca i Leskovca, kao i predstavnike zainteresovanih gradova i opština sa jugoistoka Srbije.

                              U prvom ciklusu podrške realizovanom prošle godine podržano je trideset lokalnih samouprava u Srbiji. Aleksandar Marinković, šef odeljenja za strateško planiranje i javne politike u SKGO koristi priliku i prisustvo predstavnika lokalnih samouprava sa jugoistoka Srbije da podseti kako je u prošlom pozivu, regionalno gledano, najveći broj lokalnih samouprava koje su aplicirale bilo sa područja južne Srbije.

                              Na aktuelni drugi poziv koji je otvoren do 23. februara, lokalne samouprave mogu da apliciraju za tri vrste ekspertske podrške i to za izradu planova razvoja, za srednjoročno planiranje i za planiranje i budžetiranje kapitalnih projekata. Lokalne samouprave koje dobiju podršku u okviru ova tri poziva mogu da dobiju još jednu podršku koja se odnosi na budžetske portale koji prikazuju njihov proces budžetiranja kao transparentan prema izvršnim organima, ali i prema građanima.

                        Milena Radomirović, programska direktorka za planski sistem i javne finansije i menadžerka programa Exchange 6 ohrabrila je zainteresovane da apliciraju.

                        „Iz prijava želimo da vidimo razumevanje potrebe i motivisanost lokalne samouprave za podršku za koju apliciraju. Prilikom izbora rukovodimo se i objektivnim parametrima. Tražimo informacije o tome kako se sprovodi programsko budžetiranje i koliko dugo se primenjuje, utvrđujemo eventualno postojanje krovnih planskih dokumenata lokalne samouprave, da li postoji dokument koji se odnosi na višegodišnje kapitalno planiranje, kako idu koordinacioni procesi, da li je budžet transparentan, da li postoje građanski vodiči kroz budžet. Za sve nedoumice koje postoje obezbeđena je podrška do samog kraja apliciranja“, kazao je Radomirović.

                      Aleksandar Marinković takođe ohrabruje zainteresovane i činjenicom da se radi o jednostavnom prijavnom formularu gde je najvažnije istaći relevantnost, odnosno zašto određena lokalna samouprava aplicira za određenu vrstu podrške. Prilikom donošenja odluke, uzimaju se u obzir specifičnosti svake lokalne samouprave, te se i podrška prilagođava lokalnoj samoupravi i njenim potrebama. Razmena iskustava između lokalnih samouprava je važan element procesa koji omogućava da i druge lokalne samouprave unaprede svoj proces kada su u pitanju planiranje i budžetiranje.

                      Grad Leskovac je posredstvom programa obezbedio sredstva za treću komponentu – unapređenje kapitalnog budžetiranja. Ovaj plan je usvojen na lokalnoj skupštini krajem prošle godine.

                     „Pre dobijanja ekspertske podrške za izradu plana, radili smo dosta kampanjski, onako kako smo umeli, dok smo nakon dobijanja podrške proceduralno na efektivniji način došli do Plana kapitalnih investicija koji je višegodišnji i sadrži 23 projekta vezana za dugogodišnju realizaciju“, kaže Đorđe Stanković iz odeljenja za lokalni ekonomski razvoj iz Leskovca.

                   Dodaje da rad na izradi dokumenata u lokalnoj samoupravi nikada nije lak i potrebno je motivisati sve učesnike u tom procesu.

                    „Mentorska podrška SKGO-a i Evropske unije doprinosi motivaciji. SKGO je uspela da nađe način da nam olakša rad i da naša metodologija postane bolja. Dobili smo i određene korisne alate, kao što je Formular predloga kapitalnih projekata što olakšava grupisanje projekata različite finansijske vrednosti i iz različitih oblasti“, navodi Stanković.

                  Miroslav Petrović, šef odseka za planiranje i praćenje budžeta grada Leskovca ističe važnu komponentu rada, javnost i transparentnost. Čitavom procesu je prethodila dvadesetodnevna javna rasprava koju je pratila SKGO i omogućila drugačiji i bolji pristup uključivanja javnosti.

              Program EU Exchange 6 finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019. Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou jesu Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, dok Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) ima ulogu implementacionog partnera.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare