Samo je burek- burek, sve ostalo su pite

NIŠ

 U Nišu se danas završavaju „Dani bureka“. Privukli su veliku pažnju Nišlija koji su i u večernjim satima uživali uz najomiljeniji doručak. Nišlije sa ponosom ističu da je prvi burek napravljen u Nišu daleke 1498. godine. Turci su poznatog burek majstora iz Istambula, Mehmeda Oglu doveli u Niš da napravi turski burek iz Anatolije gde se jeo još u ranom periodu Otomanske imperije pravio.  Proveo je Oglu neko vreme u Nišu, upoznao se sa ukusom ali i mentalitetom našeg naroda, pa je napravio okrugli burek. Baš isti burek kakav i danas poznajemo. Jer burek nije burek ako se ne peče u okrugloj tepsiji. Niš je tako postao prestonica bureka još u staroj Jugoslaviji a sada se u njemu održava i Burekdžiada.

                     Prema istraživanju britanskog lista “Gardijan” 2012.godine, burek je peti na listi najbolje ulične hrane na svetu jer je veoma ukusan i hrskav, objasnili su oni.

                    Samo u Nišu se burek kupuje na četvtine i osmine i ima trouglasti oblik. U Beogradu ga, recimo, prodaju na grame pa to zbunjuje južnjake koji su naučili na sebi odgovarajuću meru, a ni ne znaju koliko je to 200 grama bureka. Ako je još i kockastog oblika teško da će se odlučiti za njega.

Najveci burek

                   U Nišu su pekari, kada je započeta manifestacija „Dani bureka“, napravili i najveći burek od 200 kilograma i 8 kvadratnih metara. Za izradu bureka utrošeno je 50 kilograma brašna i 20 kilograma čvaraka, kutija soli, 20 kilograma masti,  a burek je pravilo pet majstora bureka. Burek je pravljen 24 sata uključujući pečenje i pravljenje  kora . Godine 2011. u Nišu je napravljen i najmanji burek na svetu  napravljen od samo 2 grama brašna, grama mesa i kapi ulja. Ispekli ga pekari u zatvaraču od pivske flaše.

Najmanji burek

                   Najmlađi srpski buregdžija  Novak Stevanović iz Malošišta  imao je samo 12 godina kada je prošle godine učestvovao na  “Buregdžijadi”.

                   Burek se jede samo dok je vruć. Po pravilu mora da vam mast curi niz prste inače od bureka nema ništa. Uz burek može i jogurt ali samo onaj iz male čase u originalnom pakovanju. Po nepisanom pravilu burek se jede isključivo iz masnog pekarskog papira. Sve ostalo ne pripada kulturi jedenja bureka. Molim lepo. Ako se još jede i u stojećem stavu to postaje prava stvar.

                   Najslađi je onaj burek koji se pojede u ranu zoru dok još nije ni svanulo. Obično je to vreme kada se mladi vraćaju iz grada ili neke žurke, pa za rastanak svarte do prve pekare koja počinje da radi i naruče burek. To je slika koja se nalazi u sećenju svakog sredovečnog Nišlije.

                   Zbog bureka se vodi tihi rat između pekara iz Sarajeva i Niša. Ovi prvi tvrde da je burek samo ako je od mesa. Niški pekari tvrde da su burek i kore sa sirom o obavezno mora da se ispeče u okrugloj tepsiji i iseče na četvrtine i osmine.

burek

                   Na cenu bureka utiču i tepsije. Onaj iz manjih tepsija je jevtiniji, iz većih je skuplji. Burek može da se napravi i od dve ili tri kore, ali prednost ima onaj sa više koraka i dva nadeva od sira.

                   Burek nije pecivo jer je burek-burek. Samo bureku pekari ne mogu da dodaju adetive da bi ovaj bio veći. U bureku sve namirnice moraju da budu prirodne.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare