U Nemačkoj usvojen paket pomoći za stanovništvo

BERLIN

Nemački kancelar Olaf Šolc objavio je danas da je vlada usvojila paket pomoći građanima i kompanijama zbog enormnih troškova za energente u ukupnom iznosu od 65 miliardi evra.

Šolc je istovremeno najavio reforme na tržištu energenata, koje uključuju značajno povećanje poreza za energetske kompanije koje ostvaruju enormne zarade, kao i određivanje maksimalnih cena energenata, prenosi Politiko.

Što je najvažnije, Šolc je rekao da će se njegova vlada obračunati sa dobavljačima energije koji ostvaruju veliki višak profita zbog visokih cena energenata, koje su u velikoj meri uzrokovane ruskim ratom protiv Ukrajine i smanjenjem isporuka ruskog gasa Evropi.

“Veliki profit ostvaruju i neki proizvođači, koji jednostavno mogu da iskoriste situaciju da veoma visoka cena gasa određuje cenu struje, pa samim tim zarađuju mnogo novca. Čvrsto smo rešeni da promenimo pravila tržišta tako da više ne dolazi do neočekivanih profita, ili da se oni smanje”, kazao je Šolc.

Trškovi proizvodnje struje uvećani su samo elektranama koje rade na gas, dok svi koji električnu energiju proizvode iz drugih izvora, kao što su vetar, sunce ili ugalj, sada beleže rekordne profite.

Šolc je rekao da će država izeti “mnogo, mnogo milijardi” od onih koji ostvaruju rekordne profite i da će taj novac biti iskorišćen da se delimično finansira ovaj paket pomoći.

Ministar finansija Kristijan Lindner ranije se suprotstavljao zahtevu kancelara da se oduzima novac od proizvođaka električne energije, al je danas, stojeć pored Šolca, rekao da to podržava i istakao da nije reč o klasičnom porezu, već pre intervencija kako bi se regulisalo tržište energenata.

Govoreći o paketu pomoći, Šolc je kazao da će penzioneri dobiti po 300 evra, a studenti po 200, a obećao je da će stambene naknade koje plaća država sa sadašnjih 700.000, biti povećana na oko dva miliona korisnika.

Pored toga, na neodređeno vreme je produžena odluka o kartama za prevoz po ceni od devet evra, koja je građanima ovog leta omogućavla da mesec dana putuju svim autobusima, tramvajima, metroima i egionalnom vozovima šitom zemlje.

Najveći nemački industrijski lobi BDI kritikovao je paket pomoći, rekavši da ima “značajne nedostatke i praznine” jer se uglavnom fokusirao na domaćinstva, a nudi premalo podrške kompanijama koje takođe ispaštaju zbog visokih cena energenata.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare