Sajam zapošljavanja – traže se inženjeri i radnici sa konkretnim znanjima I veštinama

NIŠ

Danas je u Oficirskom domu otvoren tradicionalni prolećni Sajam zapošljavanja u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Nezaposleni će tokom sajma imati priliku da se direktno upoznaju sa poslodavcima i potraže slobodna radna mesta.Kako se danas čulo prilikom otvaranja Sajma 40 poslodavaca traži više od 620 radnika.

Oko 3000 građana je posetilo sajam I potražilo radno mesto popunjavanjem upitnika I predajom CV-a.

“ Tražim posao veće deset godina. Radila sam jedno kratko vreme, godinu dana u “Juri”  I “ Pirotehnici” a sada popunjavam upitnik za “Leoni”. Nije mi važno koje je radno mesto, važno je da radim” kaže jedna od nezaposlenih Nišlijki, koja kaže da joj ovi sajmovi daju nadu za zapošljenje. Njeno mišljenje dele I drugi posetioci sajma koji su konkurisali na više radnih mesta.

 “U ovoj godini ima mnogo više šansi za zapošljavanje nego u nekim ranijim godinama. Od početka ove godine, za nepuna četiri meseca na svim sajmovima zapošljaanja koje je Nacionalna služba organizovala  sa svojim partnerima je ponuđeno preko 8000 novih radnih mesta.”

Traže se inženjeri svih profila ali I  ekonomisti, radnici sa konkretnim znanjima I veštinama, operateri na CNC mašinama, frizeri i kozmetičari , pekari, kuvari, trgovci, magacioneri, vozači, pomoćni radnici, krojači, tekstilni tehničari…

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Niš trenutno se nalazi 41 611 lica koja traže posao, a u Nišu je trenutno na evidenciji 27.300 nezaposlenih.

“ To je najmanji broj u poslednjih 20 godina, os kada nacionalna služba beleži broj nezapošljenih lica. To je smanjenje od 8 procenata u odnosu na isti period prošle godine a 16 procenata u odnosu na pre 4 godine.” Kaže direktor niške filijale Nacionalne službe zapošljavanja Boban Matić.

Kako kažu iz Nacionalne službe zapošljavanja  a poslednjih godina brojna zanimanja postaju deficitarna.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je prilikom otvaranja sajma da zahvaljujući politici državnog rukovodstva,situacija po pitanju nezaposlenosti ide u boljem smeru.

U odnosu na 2016.godinu kada je bilo 33 hiljade nezaposlenih u gradu  ovaj broj je danas smanjen na oko 27 hiljada. Po iznosu izdvojenih sredstava za zapošljavanje grad Niš je prošle godiine bio na prvom mestu u Srbiji, a ove godine ovaj iznos će biti veći za oko 10 miliona dinara,rekao je gradonačelnik prilikom otvaranja sajma.

“ Time smo stvorili mogućnost da se mnogi ljudi zaposle, kako kroz samozapošljavanje, tako I zapošljavanje slabije I teže zaposlivih kategorija , stvarajući mogućnost da svi mogu da rade bez obzira na godine, poli I smanjenu radnu aktivnost “ .

On je podsetio da Niš ima jedan od najvećih uslova po pitanju visokog obrazovanja, jer ima 13 fakulteta koji čine Univerzitet Niša I univerzitetski startap centar.  Do kraja leta će, prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, u četiri nove fabrike koje će se izgraditi do kraja leta biti zaposleno 7.000 ljudi.

Sajam se održava uz podršku grada Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare