Obeležen Dan vojske u Leskovcu

LESKOVAC

Prigodnom svečanošću 3. centar za obuku Leskovac Vojske Srbije obeležio je 23. april, Dan Vojske. Na svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstava odbrane, unutrašnjih poslova i pravde, načelnik Jablaničkog okruga Božidar Stojiljković, predstavnici opština Jablaničkog okruga, Bezbedonosne agencije, zdravstvenih ustanova… Komandant 3. Centra za obuku Leskovac pukovnik Slađan Cvetković obraćajući se okupljnima najpre je rekao da je proleće najlepše i najradosnije godišnje doba, jer označava dolazak nečeg lepog, dolazak topline sa neba koja stiže do ljudskih srca.

„Na žalost, nisu sva proleća u Srbiji bila lepa, topla i radosna. Pre malo više od 200 godina, proleće 1815. godine nije najavljivalo ništa lepo, već nastavak osvetničkih turskih zuluma dugih pet vekova, pojačanih nakon sloma prvog srpskog ustanka. Međutim, tog proleća je pored buđenja prirode, počeo nezadrživo da buja i slobodarski duh našeg naroda. Na Cveti, 23. aprila 1815. godine najviđenije srpske starešine sa tradicionalnom verom u Boga okupiše se u Takovu i odlučiše da podignu Drugi srpski ustanak protiv Turaka. Za vođu izabraše Miloša Obrenovića koji tada reče „Evo mene, evo vas, eto rata sa Turcima!“ Ustanak je srpsku državu doveo do autonomije u okviru Osmanskog carstva i uspostavljanje Kneževine Srbije, koja je formirala svoju skupštinu, donela Ustav, uspostavila vladarsku dinastiju i počela sa formiranjem svoje vojske, od mladića najboljih po stasu i ugledu iz najboljih seoskih kuća. Taj ustanak je udario čvrste temelje u formiranju moderne srpske države, a time i njene vojske. Unazad dvesta godina ti temelji su samo učvršćivani i nadograđivani.“

Pukovnik Cvetković je dodao i da je Vojska Srbije danas institucija kojoj građani najviše veruju, jer se dopunjava najboljim mladim osobama iz uglednih porodica, baš kao i pre dvesta godina.

„Institucija koja se u skladu sa potrebama, tehničkim razvojem i svetskim trendovima stalno transformiše, a uporedo sa transformacijom u skladu sa materijalnim mogućnostima vrši i osavremenjivanje svih vidova, rodova, službi i specijalnosti, uvođenjem savremenih sredstava kao i prilagođavanje pravila upotrebe u skladu sa pravilima najsavremenijih armija, s tim što je najbitniji i najznačajniji potencijal uvek bio i ostao vojnik. Taj srpski vojnik je 24 sata dnevno, 365 dana u godini, tamo gde se od njega očekuje da bude u skladu sa zakletvom datom otadžbini: na državnoj granici sa pripadnicima MUP-a sprečava nekontrolisan ulazak stranih državljana, na administrativnoj liniji sa KiM sprečava prelivanje terorizma sa teritorije KiM i služi kao efekat odvraćanja svima koji bi uzeli parče naše majčice Srbije, uz visok nivo odgovornosti i profesionalizma. Pripadnici vojske su veoma poželjan partner drugim vojskama sveta. Trenutno se više od 300 pripadnika Vojske Srbije nalaze u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Kipru, Libanu, Centralnoafričkoj republici, Somaliji, Maliju i Bliskom istoku. Naši pripadnici ne zaboravljaju ni stare, bolesne i one u najudaljenijim mestima u Srbiji. Kroz realizaciju velikog broja akcija Vojske Srbije „Vojni lekar na selu“ pripadnici vojnih medicinskih ekipa pružaju najugroženijem stanovništvu zdravstvene preglede, savete, merenje krvnog pritiska, EKG snimanje i snabdevanje sa neophodnim lekovima i medicinskim materijalom.“

Pukovnik Cvetković je obraćanje završio zaključkom da najveću vrednost Vojske Srbije predstavlja ljudski potencijal, te da pripadnike VS krasi visok profesionalizam, osposobljenost, dobri međuljudski odnosi, solidarnost i međusobno uvažavanje.

Povodom Dana vojske najuspešniji pojedinci su za nagradu dobili unapređenja, nagradna odsustva, kao i knjige i pohvale. Pripadnici vojske su odigrali košarkašku i fudbalsku utakmicu sa sportistima iz Leskovca.

Za učenike od petog do osmog razreda Osnovnih škola „Vasa Pelagić“, „Vuk Karadžić“ i „Svetozar Marković“ organizovan je literarni konkurs na temu „Pismo vojniku“. Najbolji rad napisala je učenica osmog razreda OŠ „Vasa Pelagić“ Anđela Tonić, druga je Iva Jovanović, učenica sedmog razreda iste škole, dok je treća Milica Golubović, učenica šestog razreda OŠ „Svetozar Marković“.

Organizovan je i likovni sa temom „Vojnik Vojske Srbije moj vojnik“, a prvu nagradu je dobio Bogdan Mladenović, učenik petog razreda, drugu nagradu osvojila je Amedina Saitović, peti razred, dok je treća Jelena Stanković, učenica šestog razreda. Svo troje pohađaju OŠ „Svetozar Marković“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare