Sahiti : Srbi se iseljavaju iz Medvedje

MEDVEDJA

Mlađe generacije nemaju nikakvu perspektivu da ostanu, stvore porodicu i nastave da žive u Medveđi, upozorava zamenik predsednika Skupštine opštine Medvedja Fljorim Sahiti  u intervjuu za leskovački  JUGpress.

 

 

JUGpress: Gospodine Sahiti, kako funkcioniše koalicija u Medveđi, kakvi su vaši međusobni odnosi i da li je to na onom nivou na kome ste navikli da bude u pretohnom periodu?

SAHITI: Vidite, međunacionalni odnosi u Medveđi su dobi, koalicija funkcioniše dobro, nije kao što je bilo ranije, ali očekujem da uspostavimo jedan korektan odnos gde bi građani opštine Medveđa, i Srbi i Albanci i Romi videli da mi radimo nešto i težimo ka tome da Medveđu razvijemo na bolji način. Imamo odliv stanovništva, znamo da su se Albanci odselili 1999. godine, ali sada u poslednje vreme i Srbi se iseljavaju u velikom broju.

JUGpress: Šta mislite, koji je razlog za to sadašnje  iseljavanje?

SAHITI: Ja lično mislim da ekonomska situacija je najveći razlog. Mlađe generacije nemaju nikakvu perspektivu da ostanu, stvore porodicu i nastave da žive u Medveđi.

JUGpress : Koji su ključni problemi koje vi vidite u opštini Medveđa?

SAHITI: Ključni problem, po meni,  su to da mi, država i lokalna samouprava, u poslednje vreme nismo uradili ništa da otvorimo neko novo radno mesto, da privučemo neku stranu investiciju ili bilo šta da mlade generacije vide da imaju mogućnost da opstanu u Medveđi.

JUGpress: Šta mislite da su prioriteti u radu lokalne samouprave, ali i države u Medveđi?

SAHITI: Prioriteti bi bili da se što više investira u Medveđu, da uradimo dosta na infrastrukturi, da i taj mali broj ljudi , koji je ostao na selima,  ne napusti svoje kuće. I  da imamo barem jednu fabriku koja bi radila u Medveđi.

JUGpress: Šta bi mogl da se reši preko opštinskog budžeta? Da li postoji nešto što bi opština kroz svoj budžet mogla da uradi?

SAHITI: Vi znate da je budžet opštine Medveđa zaista mali i mi svi ta sredstva koja dobijamo dobijamo od Republike. Ali, mogu da se urade projekti koji bi finansirale razne ambasade, gde bi se i Vlada Srbije  uključila da pomogne oko tih projekata,  kako bi se nešto uradilo za Medveđu.

JUGpress: Jedna od šansi je bila i otvaranje graničnog prelaza ka Kosovu na Mutivodama, za prolaz robe. Dokle se stiglo s tim?

SAHITI: Ja sam zamenik predsednika Skupštine, nisam u izvršnoj vlasti i stvarno nisam mnogo upućen. U moje vreme, dok smo bili mi, radili smo dosta na tome, svakodnevno smo slali pisma i u Beograd i u Prištinu, gde smo govorili da bi otvaranje tog graničnog prelaza za robu za Medveđu bio spas. Ja se povremeno čujem sa kolegama iz Kamenice gde je prošao tender za Kapiju, da se otvara prelaz Kapija I da tu ljudi mogu da koroste prelazno mesto, isto kao što je sada Mutivode. Samo da tu ne ide roba, nego samo civilno stanovništvo.

JUGpress: Prelazak kod Kapije je, u stvari, dogovor iz Brisela. Šta je radi sa strane opštine Medveđa?. Koliko znam sa kosovske strane se uveliko radi na uredjenju  infrastrukture oko tog prelaza?

SAHITI: Taj put , koji spaja Medveđu i Kamenicu,  sa naše  strane je katastrofa. Sa kosovske strane su uradili dosta toga, put je fenomenalan. Mi imamo put džamija-Svirce-Kapija koji je sad teško proći malim autom, jedino je moguće traktorom ili nekim terenskim autom.

JUGpress: Kakav je položaj albanske zajednice, koji su problemi albanske zajednice u Medveđi?

SAHITI: Problemi Albanaca u Medveđi su isti kao i problemi Srba. Imamo samo jedan veći probelm sa ovim fiktivnim adresama. Veliki broj Albanaca u Medveđi dobio je  fiktivne adrese i ljudi koji imaju registrovanu imovinu na svoje ime, ili registrovan auto na svoje ime, ne mogu u Medevđi da ostvari to svoje pravo zato što imaju  fiktivnu adresu.

 

JUGpress: Imam nekakve informacije da tu postoji sumnja za zloupotrebu, da je neko uzimao novac I slučno, da bi neki Albanci bili prijavljivani na teritoriji opštine Medvedja. Da postoje Albanci sa Kosova  koji su prijavljeni u srpskim selima  u srpskim selima? Da li vi imate informacije da je u tom procesu bilo zloupotrebe sa bilo koje strane?

SAHITI: Verovatno je bilo zloupotrebe i ja lično stojim iza toga da svaki čovek koji rođen na Kosovu i živeo na Kosovu mora da dobije fiktivnu adresu u opštini Medveđa, ali sam protiv toga da ljudi koji su se rodili u Leskovcu, Medveđi i imaju nasledstvo, imovinu u Medveđi da dobiju fiktivnu adresu u Medveđi. A u potpunosti se slažem da ljudi koji su sa Kosova da nemaju mesta u Medveđu. Treba videti sa li je nešto urađeno van zakona i to treba nadležni organi da rešavaju.

 

JUGpress: Šta mislite da bi Koordinaciono telo za jug Srbije  trebalo da uradi i da li bi ona ideja da Albanci imaju veći uticaj u Koordinacionom telu bi mogla da pomogne Medveđi?

SAHITI: Mi se od poslednjih izbora nadamo da ćemo čuti da se Koordinaciono telo formiralo i počelo da radi. Nadamo se da će Albanci biti u samom vrhu Koordinacionog tela, ali se za sada ništa ne dešava.

JUGpress: Šta mislite da je moguće da se uradi u bliskoj budućnosti u Medveđi da bi se sprečio odliv stanovništa?

SAHITI: Ja i PDV smo se zato i uključili u vlast, jer nadamo se i verujemo da ova koalicija, ako se svi zajednički potrudimo, može nešto da uradi na odlivu stanovništva.

 

 

 

SAHITI :  EDHE SERBËT PO SHPËRNGULEN NË NUMËR TË MADH NGA MEDVEDJA
Postuar, 17 tetor 2016 nga JUGpressi në Medvegjë // 0 Komentara
MEDVEGJË

Gjeneratat e reja nuk kanë kurrfarë perspektive për të qëndruar, të krijojë familje dhe të vazhdojnë të jetojnë në Medvegjë, paralajmëron zëvendës kryetari i Kuvendit Komunal të Medvegjës, Florim Sahiti në intervistën për Agjencionin Rajonal të Informimit JUGpress.

 

JUGpress: Z. Sahiti, si po funkcionon koalicioni në Medvegjë, çfarë janë marrëdhëniet e juaja reciproke dhe a janë atë nivel, në të cilin jeni mësuar të jenë në periudhën e mëparshme?

 

SAHITI: Shikoni, marrëdhëniet ndër-etnike në Medvegjë janë të mira, koalicioni po funkcionon mirë, nuk është si ka qenë më parë, por unë pres që të vendosim një marrëdhënie korrekte, ku qytetarët e komunës së Medvegjës, edhe serbët, shqiptarët dhe romët do të shihnin se ne po bëjmë diçka dhe po përpiqemi që Medvegjën ta zhvillojmë në mënyrë më të mirë. Kemi dyndje të popullsisë, e dimë se shqiptarët janë shpërngulur në vitin 1999, por tani kohët e fundit edhe serbët po shpërngulen në numër të madh.
JUGpress: Çfarë mendoni, cilat janë arsyet e largimit të tanishëm?

 

SAHITI: Unë personalisht mendoj se gjendja ekonomike është arsyeja më e madhe. Brezat e reja nuk kanë kurrfarë perspektive për të qëndruar, të krijojnë familje dhe të vazhdojnë të jetojnë në Medvegjë.

 

JUGpress: Cilat janë çështjet kryesore që ju i shihni në Medvegjë?

 

SAHITI: Problemi kryesor, sipas mendimit tim, është që ne, shteti dhe qeverisja lokale, kohët e fundit nuk kemi bërë asgjë për të hapur ndonjë vend të ri pune, për të tërhequr ndonjë investim të huaj ose çkado qoftë, qëbrezat e rinj të kenë mundësinë të mbijetojnë në Medvegjë.

 

JUGpress: Çfarë mendoni se janë prioritetet në punën e vetëqeverisjes lokale, por edhe të shtetit në Medvegjë?

 

SAHITI: Prioritetet do të ishin që të investohet sa më shumë në Medvegjë, të punojmë shumë në infrastrukturë, që edhe pak njerëz që kanë mbetur në fshatra, të mos i lënë shtëpitë e veta. Dhe të kemi të paktën një fabrikëqë do të punonte në Medvegjë.

 

JUGpress: Çfarë mund të zgjidhet përmes buxhetit komunal? A ka diçka që komuna përmes buxhetit të vet do të mund të bëjë?
SAHITI: Ju e dini se buxheti i komunës së Medvegjës është me të vërtetë i vogël dhe të gjitha fondet që i marrim nga Republika. Por, mund të bëhen projekte që do t'i financonin ambasada të ndryshme, ku do të përfshihej edhe Qeveria e Serbisë për të ndihmuar me këto projekte, në mënyrë që të bëhet diçka për Medvegjën.

 

JUGpress: Një nga mundësitë ishte edhe hapja e pikës kufitare me Kosovën në Mutivodë, për kalimin e mallrave. Deri ku është arritur me këtë?

SAHITI: Unë jam nënkryetar i Kuvendit, unë nuk jam në pushtetin ekzekutiv, dhe me të vërtetë nuk jam shumë i informuar. Në kohën time, derisa ishim ne, kemi punuar shumë për këtë, çdo ditë kemi dërguar letra edhe në Beograd, edhe në Prishtinë, ku kemi thënë se hapja e kësaj pike kufitare për mallrat për Medvegjën do ishte shpëtim. Unë herë pas here dëgjohem me kolegët nga Kamenica, ku ka kaluar tenderi për Kapinë, që të hapetvendkalimi Kapia dhe se njerëzit mund të shfrytëzojnë vend kalimin njëjtë siç është Mutivoda tani. Vetëm këtu të mos shkojnë mallrat, por vetëm popullata civile.

 

JUGpress: Vendkalimi te Kapia, në fakt, është në marrëveshje nga Brukseli. Çfarë po bën komuna e Medvegjës? Me sa unë e di nga ana e Kosovës po punohe me të madhe në rregullimin e infrastrukturës rreth këtij vendkalimi?

 

SAHITI: Kjo rrugë, e cila lidh Medvegjën dhe Kamenicën, nga ana jonë është katastrofë. Nga pala kosovare janë bërë shumë gjëra, rruga është fenomenale. Ne e kemi rrugën xhami-Svircë-Kapia, e cila tani vështirë kalohet memakinë të vogël, është e mundur vetëm me traktor ose ndonjë makinë fushe.

 

JUGpress: Çfarë është pozita e komunitetit shqiptar, cilat janë problemet e komunitetit shqiptar në Medvegjë?
SAHITI: Problemet e shqiptarëve në Medvegjë janë të njëjta me problemet e serbëve. Ne kemi vetëm një probelm më të madh me këto adresat fiktive. Një numër i madh i shqiptarëve në Medvegjë ka marrë adresa fiktive dhe njerëzit që i kanë pronat e regjistruara në emër të tyre, apo makinë të regjistruar në emrin e vet, nuk munden në Medevegjë ta ushtrojnë këtë të drejtë, sepse kanë adresa fiktive.

 

JUGpress: Kam disa informata se ekziston dyshimi i keqpërdorimit, që dikush ka marrë para e të ngjashme, që disa shqiptarë të jenë të lajmëruar në komunën e Medvegjës. Se ekzistojnë shqiptarë nga Kosova të cilët janë tëlajmëruar në fshatrat serbe? A keni informacione se në këtë proces ka pasur keqpërdorime nga të dyja palët?

 

SAHITI: Me siguri ka pasur keqpërdorime dhe unë personalisht qëndroj prapa asaj se çdo njeri që ka lindur në Kosovë dhe që jeton në Kosovë duhet të marrë adresë fiktive në komunën e Medvegjës, por unë jam kundër asaj që njerëzit të cilët kanë lindur në Leskovc, në Medvegjë ta kenë trashëgiminë dhe pasurinë për të marrë një adresë fiktive në Medvegjë. Ndërsa, plotësisht pajtohem se njerëzit që janë nga Kosova të mos kenë vend në Medvegjë. Duhet të shihet nëse diçka është bërë jashtë ligjit dhe organet kompetente duhet ta rregullojnë këtë.
JUGpress: Çfarë mendoni se duhet të bëjë Trupi Koordinues për jugun e Serbisë dhe nëse ajo ideja se shqiptarët duhet të kenë ndikim më të madh në Trupin Koordinues, mund t'i ndihmojë Medvegjës?

 

SAHITI: Që nga zgjedhjet e fundit ne po shpresojmë se do të dëgjojmë që Trupi Koordinues është formuar dhe ka filluar të punojë. Shpresojmë se shqiptarët do të jenë në krye të Trupit Koordinues, por tani për tani asgjë nuk po ndodh.

 

JUGpress: Çka mendoni se është e mundur të bëhet në të ardhmen e afërt në Medvegjë për të parandaluar dyndjen e popullsisë?

SAHITI: Për këtë arsye unë dhe PVD jemi kyqur në pushtet, sepse shpresojmë dhe besojmë se ky koalicion, nëse të gjithë së bashku përpiqemi, mund të bëjë diçka në lidhje me dyndjen e popullsisë.

 

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Marko
Marko
7 godine pre

To je jedina istina i to svi znaju a ovaj covek je to javno rekao i na tome mu treba cestitati, samo sto ostali cute i drze se politicke diplomatije u izlaganjima, pitajte predsednika opstine sta ce on reci, da on “ulaze sve napore da Medvedja postane mesto koje ce biti primamljivo za investitore i iz kog se nece mladi iseljavati? bla bla bla…a pitajte koliku platu ima predsednik opstine koju zaradi na trivijalnim i formalnim izlaganjima???

silver
silver
7 godine pre
Odgovori  Marko

Zasto brisete komentare o stanju u Medvedji,zasto cenzurisete kada neko nesto komentarise a pogotovo se odnosi na nas kraj.Sta u tome ima lose ako se nesto kaze,a tice se Medvedje i njenih gradjana