Grejna sezona može da počne

BEOGRAD

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, posle sednice Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, da su svi subjekti u energetskom sistemu zemlje spremni za početak grejne sezone i da nema razloga za odlaganje.

Svi su spremni, ima dovoljno energenata, gasa i mazuta. Ono što je dobra vest je da EPS već nekoliko dana ne uvozi struju, rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Kada govorimo o grejnoj sezoni, Poslovno udruženje Toplane Srbije i Beogradske elektrane, kao i EPS, Elektromreže Srbije, Elektrodistribucija Srbije, Srbijagas, Uprava za rezerve energenata su potpuno spremni za početak grejne sezone u skladu sa Zakonom o energetici i sve je spremno da grejna sezona počne 15. oktobra, rekla je Mihajlović.

Naravno da mislimo da ne treba grejati stanove kada je spoljna temperatura visoka i biće potrebno nekoliko dana da se proveri da sve funkcioniše i tehnički, naglasila je Mihajlović, ali svakako je sve spremno da grejna sezona počne na vreme.

Na sednici je bilo reči i o planiranim nabavkama mazuta za EPS, o proizvodnji i nabavci uglja, mogućoj proizvodnji električne energije tokom zimskih meseci i projekcijama za uvoz energije.

Predstavnici Srbijagasa izvestili su o popunjavanju PSG Banatski dvor i isporukama gasa termoelektranama-toplanama, uz ukazivanje na potrebu za racionalno korišćenje ovog energenta.

Razmatrana je situacija o snabdevanju naftom i naftnim derivatima, koje se odvija stabilno, kao i rešavanjem problema u snabdevanju tržišta peletom, dodaje se u saopštenju.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare