SAD: Pozivamo Srbiju da istraži navode o neregularnostima na izborima

VAŠINGTON

SAD pozivaju Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je na pitanje Glasa Amerike kako Sjedinjene Države vide preliminarne zaključke međunarodnih posmatračkih misija na čelu sa OEBS-om, u kojima su navedene brojne izborne neregularnosti, odgovorio da se u Vašingtonu razmatra taj preliminarni izveštaj.

“Pozivamo Srbiju da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih pitanja. Tvrdnje o neregularnostima, o kojima su izvestili OEBS i drugi međunarodni posmatrači, treba da budu istražene. Nasilje upereno ka izbornim zvaničnicima, novinarima i akreditovanim posmatračima – o čemu smo takođe videli izveštaje – nije prihvatljivo. To ćemo i dalje jasno stavljati do znanja Srbiji i, kao što sam rekao – pozivati da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih problema”, rekao je portparol Stejt departmenta.

Međunarodni posmatrački tim sastavljen od članova OEBS-ove misije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Parlamentarne skupštine OEBS-a, konstatovao je u preliminarnom izveštaju da je izborni proces bio podriven pritiscima na birače, kupovinom glasova, zloupotrebom javnih resursa u kampanji, učešćem predsednika, pristrasnim medijskim izveštavanjem u korist vladajuće partije.

Međunarodni posmatrači su takođe konstatovali da su na izborima u Srbiji građani mogli da biraju između političkih alternativa i da su slobode govora i okupljanja uglavnom bile poštovane.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji takođe su pozvali nadležne u Srbiji da sačine kredibilne izveštaje o neregularnostima.

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), SNS je osvojila 46,66 odsto na vanrednim parlamentarnim izborima. Koalicija Srbija protv nasilja dobila je 23,7 odsto, SPS je dobila 6,56 odsto. Iznad cenzusa su još koalicija NADA sa 5,03 odsto, i lista koju prevdodi sa Branimir Nestorović sa 4,69 odsto.

Kada je reč o izborima u Beogradu, Gradska izborna komisija (GIK) je u ponedeljak objavila da je lista koju predvodi SNS osvojila 39,34 odsto glasova odnosno 49 mandata, a lista Srbija protiv nasilja dobila je 34,27 odsto glasova ili 42 mandata.

Opozicija u Srbiji ne priznaje rezultate izbora u Beogradu zbog navodne krađe glasova i traži ponovno glasanje. Marinika Tepić sa liste Srbija protiv nasilja počela je štrajk glađu u sedištu Republičke izborne komisije, a drugi predstavnici opozicije i građani protestuju ispred RIK-a već drugu noć.

Izvor: Glas Amerike


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare