Sabor SPC bira novog patrijarha 18. februara

NIŠ

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh biće održan 18. februara i trajaće sve dok ne bude izabran patrijarh. Sabor će, najverovatnije,  biti održan u kripti Hrama svetog Save. Pominju se još dve lokacije na kojima može da se održi Sabor, a konačna odluka o tome biće doneta 10.februara u skladu sa epidemiološkim uslovima i propisanim merama zaštite.

SPC predviđa da  izbor patrijarha SPC dolazi posle tri meseca od upokojenja patrijarha Irineja. Patrijarha biraju samo eparhijski arhijereji i aktivni vikarni episkopi.

         Procedura izbora novog patrijarha SPC nalaže da  prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, a onda se izabrana imena stavljaju u jevanđelje, a jednu od tri koverte sa imenom izabranog patrijarha bira monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik, a čije ime će biti poznato 10. februara. Na ovaj način se izbegava uticaj na izbor patrijarha koji bi mogao da dođe van crkve što je opravdano jer je uloga patrijarha  u srpskom društvu velika budući da je srpski patrijarh simbol jedinstva srpske crkve i njene autokefalnosti.

         Novoizabrani patrijarh se ustoličava u Sabornoj crkvi u Beogradu drugi ili treći dan po izboru. Novi patrijarh se ustoličava potom i u  Pećkoj patrijaršiji kao je to bilo uobičajeno i do sada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare