Ružić u Nišu :  Do 20.decembra imaćemo predloge tima za sprečavanje nasilja

NIŠ

Ministarstvo prosvete formiralo je ograničenu Radnu grupu  u kojoj učestvuju i sidnikati i struka, pedagozi, psiholozi  i stručnjaci za  borbu protiv nasilja i očekujemo  da do 20.decembra izađemo sa jasnim predlozima ukoliko je potrebno menjati neka podzakonska akta, možda čak i neka zakonska rešenja, kazao je Branko Ružić, ministar prosvete u Vladi Srbije koje je u Nišu boravio povodom prve regionalne konferencije koja se bavila učeničkim zadrugama, a odgovarajući na pitanja novinara šta se čini povodom sve učestalijih slučajeva nasilja u školama.

                  „ Smatram da mere sankcija koje se odnose na nasilje u školama u našem sistemu  moraju biti kombinacija prevencije i kažnjavanja, ali kažnjavanja koje će prevenirati  neka buduća nasilja. Ono što naše društvo nosi sa sobom to je da je u nekim sučajevima, ukoliko nasilje  nije dramatično izraženo, postaje društveno prihvatljivo. Tu je ključ i protiv toga se moramo kao društvo izboriti“, kazao je Ružić i dodao da je nasilje  jedan kompleksan društveni fenomen a da škole nisu  izolovana ostrva i da ne pripadaju našem društvu tako da je veoma značajno da svi akteri budu zainteresovani da se razreši ovaj problem koji je objektivno postoji  ne samo  kod nas u regionu već i u svetu.

                 Ružić se, odgovarajući na pitanja novinara, zahvalio medijima što su ovu temu postavili na pijadestal, ali je i apelovao da povedu računa i o  pozitvnim primerima. Podsetio je da u Srbiji ima 1800 osnovnih i srednjih škola i preko 750.000 učenika.

                  „Postoji mnogo više pozitivnih primera i o tome mora, takođe, da se povede računa. Ne želim da se  baca senka na obrazovni sistem, na nastavnike i pedagoge, psihologe i  direktore koji vrlo predano rade svoj poseo, koji su izneli teren Korona virusa, teret krizne situacije sa dojavama o  lažnim bombama“, istako je Ružić pozivajući medije da vode računa i o tome  kakav vrednosni sistem promovišu u društvu.

                  „Mediji treba da rade na tome da se spreči da antiheroji postanu heroji  i da li model ponašanja koji deca počinju da baštine ustvari stiču od nas starijih“, istako je Ružić.

                     Dodao je da su nam deca najvažnija i moramo ih vraćati sa stranputice.

                     „U skolpu mera na kojima sada radimo videćmo da podignemo broj pedagoga i psihologa što svakako  može da pomogne u preveniranju nasilja. To će  imati određeni finansijski efekat ali očekujem da će Ministarstvo finansije imati razumevanja za tako nešto jer se  radi o opštem društvenom interesu“, istako je Ružić.

                     Prema njegovim rečima ne treba previše alarmirati javnost i ne  predstavljati sve crno-belom slikom.

                     „ Sistem je ustrojen, svi alati nam stoje na raspolaganji  i moramo svi još da porazmislimo o tome kako ne bi došlo do trećeg nivoa nasilja, donosno fizičkog. Najvažnije je prijaviti nasilje. Čim primetimo da je došlo do verbalnog nasilja, psihološkog i digitalnog, prvi korak je da se to prijavi i spreči fizičko nasilje“, naglasio je minsitar prosvete  dodajući da je nedopustivo ćutati o tome, posebno u malim sredinama gde se ponekad  vodi računa čije je dete u pitanju. To ne sme da bude kriterijum da se nasilje ne prijavi a ukoliko ne mogu da prijave na terenu mogu to da urade preko Ministarstva prosvete.

                      Ukoliko dođe do trećeg vida nasilja, fizičkog uključuje se ceo tim  i Centri za socijalni rad, Ministarastvo unutrašnjih poslova i nadležna tužilaštva.

                       „Srednjoškolci koji su vinovnici nasilja kao krajnju meru mogu da dobiju  isključenje iz škole i u toj školskoj godini ne mogu da se upiši u bilo koju drugu školu i faktički gube jednu godinu. To jeste mera sankcije  za treći nivo nasilja. Osnovno školovanje je obavezno i učenici ne mogu da budu izbačene iz škole, ali se premeštaju u drugu školu“, dodao je Ružić.

                       Ružić je povodom protesta prosvetnih radnika kazao da Minisatarstvo sa sindikatima ima odličan socijalni dijalog, da se sa njima vode konstruktivni razgovori u kontinuitetu.Protest je bio, pre svega reakcija na  slučaj nasilja u Trsteniku i delimičnim porastom nasilja u školama.

                   „Pitanje statusa službenih lica je na stolu i razgovaramo i o toj opciji. Nisam stekao utisak kada smo pre tri nedelje razgovarali sa sindikatima da su svi oni izrazili želju  da do toga dođe. Inače 2019.godine Minsitarstvo pravde je formiralo radnu grupu upravo po pitanju uvođenja statusa službenih lica za određene profesije. Između ostalog  i za nastavnike. Sam status službenih lica pored prava nosi i određene veoma kompleksne obaveze, pa i  potencijalnu krivično-pravnu odgovornost tako da mislim da i sindikati moraju da razmisle koliko je to u interesu samih nastavnika. Ono što je važno i krivični zakon to poznaje, a to je da se svako nasilje koje se učini prema nastavniku mora tretirati kao nasilje koje se čini, na primer, prema službenom licu“, zaključio je Ružić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare