Šta sve radi Stalna konferencija gradova i opština

BEOGRAD-LESKOVAC

U Beogradu je održana 50. skupština Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) kojom je predsedavao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. On je na otvaranju skupštine rekao da je ovo najvažnije godišnje okupljanje predstavnika gradova, opština i gradskih opština u Republici Srbiji, i njihovih partnera iz nacionalnih i pokrajinskih organa i domaćih i međunarodnih institucija i organizacija.

„Iza nas je još jedna uspešna godina i ovo je prilika da sumiramo rezultate, da čujemo vaše utiske i da zajedno definišemo planove za dalji rad. Ova skupština ima i poseban značaj jer je danas 50. jubilarno zasedanje skupštine naše organizacije.“

On je predstavljajući rezultate rada u tekućoj godini i planove za buduću rekao kako se SKGO zalaže za jačanje lokalne samouprave i njenih odgovornosti, nadležnosti i stručnih i finansijskih kapaciteta, ali i za punu saradnju sa svim nivoima javne uprave u cilju ostvarivanja boljeg života za naše građane.

„Verujemo da će naredna godina biti veoma dinamična u delu novih politika i propisa koje će pripremati Vlada, posebno u procesu evropskih integracija. Stalna konferencija je spremna da pruži svoj pun doprinos i aktivno predstavlja stavove i interese lokalnih vlasti u ovom procesu. Ove godine već je pokrenuto 52 nova paketa podrške našim članicama koji će se sprovoditi i naredne godine, a planirano je pokretanje još preko 40 dodatnih paketa. Oblasti na kojima ćemo raditi su planovi razvoja lokalnih samouprava, srednjoročni planovi, kapitalni budžeti, građansko učešće u donošenju budžeta, administrativna efikasnost, sprečavanje korupcije, zaštita životne sredine, smanjenje rizika od katastrofa, žensko preduzetništvo i rodna ravnopravnost. U saradnji sa resornim ministarstvom i drugim partnerima iz Vlade i sa Delegacijom Evropske unije, očekuje nas veoma značajna podrška gradovima i opštinama u oblasti socijalne zaštite i socijalne inkluzije. Što je još važnije, ova podrška usmerena je na jačanje položaja i kvaliteta života najugroženijih kategorija stanovništva naših lokalnih zajednica. Pored izgradnje kapaciteta svih lokalnih samouprava predviđena je i direktna tehnička podrška i finansijski grantovi u iznosu od 1,3 miliona evra za 20 lokalnih samouprava za uspostavljanje proceduralnih, finansijskih i organizacionih mehanizama za pružanje usluga socijalne zaštite. Planirana je i podrška za 20 lokalnih samouprava za unapređenje socijalne inkluzije Roma i Romkinja, uključujući i podršku radu mobilnih timova i izradu lokalnih akcionih planova. Na kraju predviđena je grant šema koja će biti otvorena za sve lokalne samouprave u iznosu od 2,5 miliona evra za lokalne projekte u pomenutim oblastima. Tokom 2023. godine, SKGO planira da nastavi organizaciju brojnih obuka, izradu novih priručnika i modela dokumenata i da pruža stalnu savetodavnu i stručnu podršku za rad svih lokalnih administracija.

Radićemo na daljem unapređenju svih servisa i načina podrške koje već imamo, a pokrećemo i nove servise za naše članice kojima želimo da pomognemo razvoj gradova i opština i lokalne samouprave u celini. Očekujte da ćemo i naredne godine organizovati brojne sastanke naših organa, tela i mreža i da će biti puno novih radionica i okupljanja stručnjaka oko najvažnijih tema iz rada lokalne samouprave.“

Cvetanović je dodao i da će narednu godinu, pored već planiranih aktivnosti, obeležiti i značajan jubilej – 70 godina od osnivanja organizacije.

„Davne 1953. godine 21 grad pokrenuo je inicijativu za uspostavljanje saradnje, za razmenu dobre prakse i znanja. Ova inicijativa je u izuzetno kratkom roku privukla veliki broj lokalnih samouprava, tako da se već nekoliko meseci kasnije oko iste ideje okupilo 142 grada i opštine iz tadašnje velike zemlje. Danas, sedam decenija kasnije, i mi pratimo istu ideju, saradnje, razmene prakse i znanja. Imamo isti cilj, a to je moderna lokalna samouprava na usluzi građanima i privredi.“

Okupljenima se obratio i Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, naznačivši da je ovo ministarstvo bilo i ostalo pouzdani partner Stalnoj konferenciji gradova i opština u ostvarivanju svih rezultata.

„Siguran sam da ćemo u budućnosti ostvariti još plodonosniju saradnju. U proteklih nekoliko godina Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzelo je značajan broj aktivnosti u oblasti unapređenja sistema lokalne samouprave. Najznačajniji dokument je program za reformu sistema lokalne samouprave u Republici Srbiji u periodu od 2021.-2025. sa akcionim planom od 2021.-2023. Svakodnevna saradnja Ministarstva sa SKGO je bila presudna da RS dobije po prvi put strateški dokument reforme lokalnog nivoa vlasti sa vizijom stvaranja moderne, profesionalne, efikasne i odgovorne lokalne samouprave. Saradnja je veoma značajna u cilju unapređenja čitavog sistema lokalne samouprave kroz zajedničko, efikasnije, ekonomičnije i svrsishodnije obavljanje nadležnosti JLS a sve u cilju pružanja kvalitetnijeh pružanja usluga građanima“

Pedesetogodišnjicu je čestitao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekavši da je Beograd jedan od inicijatora formiranja ove organizacije i aktivno učestvuje u njenom radu sve vreme.

„Građani se svakodnevno susreću sa uslugama koje im lokalna samouprava pruža, zato je važno da konstantno radimo na unapređenju tih usluga. Pred nama su mnogobrojni zadaci i izazovi, da se maksimalno posvetimo svakom poslu, svakom mestu, velikim projektima i boljem životu građana. Važno je da lokalne samouprave međusobno sarađuju i preko je potrebno da udruženo radimo na razvoju zemlje.“

Na sednici je održana i panel diskusija na kojoj su predstavnici gradova i opština razgovarali o raznim vidovima podrške lokalnim samoupravama u cilju njihovog razvoja i bili su razmatrani dokumenti od značaja za rad ove organizacije u narednom periodu. Na panel diskusiji „Razvoj lokalne samouprave – praksa i perskektive“ učestvovali su predstavnici Požarevca, Žablja, Bora, Čajetine, gradske opštine Zvezdara i delegacije Evropke unije.

Skupu su prisustvovali i šef delegacije Evropske unije Emanuel Žiofre, ambasador Švajcarske konfederacije Urs Šmid i ambasador Republike Francuske Pjer Košar i ambasadorka Švedske Anika Ben David.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare