Do 400.000 dinara za razvoj učeničkih zadruga

  NIŠ

Ministar prosvete Branko Ružić otvorio je sa svojim saradnicima prvu regionalnu konferenciju „Učeničke zadruge – mogućnosti i značaj za razvoj kompetencija učenika“ koje je održana u Nišu. Na konferenciji su, pored predstavnika škola i učeničkih zadruga iz Srbije,  učestvovali i predstavnici iz regiona, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Republike Srpske, koji su predstavili primere dobre prakse. Organizovana je i izložbeni festival učeničkih zadruga koje su do sada na javnim pozivima ministarstva dobile sredstva za unapređivanje rada.

                        Predstavnici Ministarstva prosvete uputili su sa konferencije  poziv svim školama u Srbiji da se prijave za dodelu sredstava za osnivanje zadruga koje to ministarstvo dodeljuje.

                         „Na konferenciji ćemo da predstavimo sve što naše škole rade u okviru  učeničkog zadrugarstva i da čujemo kako to  realizuju kolege iz regiona, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske i Slovenije. Ideja nam je da se umrežimo i da kolege iz Srbije povežemo sa kolegama iz regiona. Sve je u skladu sa strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja i akcionim  planom za unapređenje učeničkog zadrugarstva. Ovo je jedna sjajna aktivnost gde učenici predstavljaju svoje proizvode“, kazao je  Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje.

                       On je dodao da je trenutno aktuelan javni poziv koje je Ministarstvo prosvete raspisalo i pozvao sve škole u Srbiji da se prijave. Trenutno u Srbiji ima preko 120 učeničkih zadruga u obrazovnom sistemu sa intencijom da se taj broj poveća.

                        „Konkurs traje do  14.decembra, na raspolaganju je 12 miliona dinara za osnovne škole.Na osnovu konkursa jedna učenička zadruga može  da dobije do 400.000 dinara. Ovim novcem im pomažemo oko osnivanja zadruga da mogu da kupe određene mašine, plastenike, opremu, sve ono što im je neophodno za početak rada učeničkih zadruga“, izjavio je Pašić.

                      Na izložbenom festivalu učeničkih zadruga predstavilo se na desetine škole iz Niša ali i iz regiona. Štand učeničke zadruge OŠ „Branko Radićević“ iz Gabrovca privukao je pažnju učesnika koferencije, a učenici su sepredstavili kreativnim radovima koji su namenjeni proslavi praznika koji dolaze, ali i oslikanim lejakama koje su prava umetnička dela kao iizradom predmeta od gline.

                    „U učeničkoj zadruzi izrađujemo proizvode koji su namenjeni prodaji kako bi od tog novca nabavilimaterijal za nove proizvode. Učenici škole su jako zainteresovani za rad u zadruzi, a posebno oslikavanjem lejki. Zanimljivo je i to da lejke sami proizvodimo a potom ih uz podršku nastavnika oslikavamo različitim motivima“, kaže Janja Đurđić, učenica ove škole.

                    Dodaje da u učeničkoj zadruzi preve i predmete od gline, a zadruga ima i peć za  pečenje gline koju je škola nabavila preko konkursa Ministarstva prosvete i time je zaokružila proces izrade predmeta od gline.

                  „Nije bilo teško naučiti grčarstvo jer smo učili to u radionicama grnčara. Zanimljivo nam je da se bavimo starim zanatima“, kaže Janja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare