Ruska letnja škola u Vranju

VRANJE

U Vranju je počela da radi Letnja škola Arhitektonskog Fakulteta MARHI iz Moskve.

U ovaj grad boravi 15 ruskih studenata i predavača sa ove visokoobrazove ustanove. Predavanja su organizovana u Ruskom kutku Gimnazije “Bora Stanković”. 

Letnja arhitektonska škola pruža mogućnost učenicima i budućim studentima arhitekture i informacionih tehnologija da prošire svoja znanja i razmotre mogućnost daljeg školovanja na nekom od prestižnih partnerskih univerziteta širom Rusije

Direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković pozdravljajuči goste ukazala je na značaj i važnost  partnerskih odnosa koje ova obrazovna ustanova u Vranju neguje  sa ruskim univerzitetima u mesecu kada škola obeležava 140 godina od osnivanja.

“Gimnazija već nekoliko godina ima saradnju sa Rusijom, pre svega, sa Arhitektonskim fakultetom u Moskvi, imamo priliku da ugostimo ruske studente i predavače, profesore koji će boraviti ovde. Njihov plan je da se organizuje Letnja škola. Školu pohađaju i naši učenici maturanti koji su već upisali arhitekturu i naravno oni koji planiraju da sledeće godine upišu ovaj fakultet. Svakako ova obuka mnogo znači, jer podrazumeva izradu projekata aplikacija i sve ono što je vezano za rad fakulteta. Projekat je značajan zato što će učenici imati priliku da rade na terenu i imati uvid o tome kako i na koji način rade urbanisti. Sa njima će biti  glavni urbanisti Vranja kao i kolege iz Rusije, ističe direkorka.

Profesorka ruskog jezika Danijela Spasić govorila je o istorijatu škole, važnim aktivnostima koje Gimnazija ima u okviru Ruskog kutka, kao i o ostvarenoj saradnji sa Rusijom.

Predavač, docent  moskovskog Arhitektonskog fakulteta Milan Stamenković, poreklom Vranjanac, kaže da već tri godine za studente iz Rusije organizuju Letnju školu arhitekture u njegovom rodnom gradu.

“Katedra moskovskog Arhitektonskog fakulteta, Naučno-edukativni centar u arhitekturi i informacione tehnologije organizuje edukaciju u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu. Letnju praksu koristimo da radimo na eksperimentu, povezujemo realne sa digitalnim metodama što će biti zanimljivo za učesnike škole”, ističe Stamenković.

Ove godine osim iz Moskve ima i studenata iz drugih ruskih gradova.

Stamenković kaže da je vranjska gimnazija srdačno i ove godine  dočekala ruske studente.

“Imamo dobru komunikaciju sa upravom Grada i radićemo zajedno na projektu koji se tiče Vranjske reke sa ciljem da se ta teritorija aktivira i za pešake. Imaćemo razgovor i sa građanima, videćemo šta je njima bitno šta im je potrebno. Cilj je poboljšanje kvaliteta životne sredine. Paralelni cilj je edukacija, kulturna saradnja u arhitekturi, urbanizmu. Dovodimo profesore sa različitih fakulteta”, rekao je Stamenković.

Rad  Letnje škole moskovskog Arhitektonskog Fakulteta MARHI trajaće do 25. avgusta. Učesnici će boraviti i na Vlasini gde je takođe organizovan rad na terenu. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare