TUSK: MIGRANTIMA NADZOR DO 18 MESECI PRE DOZVOLE ULASKA

BRISEL

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da bi izbeglice koje pristižu u Evropu, pre nego što im se odobri ulazak, trebalo da budu zadržane do 18 meseci u prihvatnim centrima kako bi za to vreme moglo da se proveri da li predstavljaju teroristički i bezbednosni rizik.

Tusk je, u intervjuu za Gardijan i još pet evropskih listova, rekao da je potrebno više od jednog minuta za uzimanje otiska prsta – ako želite da nadzirete migrante i izbeglice

“U međunarodnom zakonu, kao i u evropskom zakonu imamo to pravilo od 18 meseci, kao vreme nadzora koje nam je potrebno”, rekao je Tusk i ocenio da bi takva kontrola smanjila i spremnost izbeglica i migranata da se odvaže na težak put ka Evropi.

Kako je preneo Gardijan, Tusk je ocenio da je “danas pristup Evropi, jednostavno rečeno, previše lak”.

Kako ocenjuje britanski list, bivši poljski premijer se u intervjuu evropskim listovima u stavovima suprotstavio “najmoćnijem političaru Evrope”, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, tvrdeći da među vladama EU nema većine koja podržava sistem kvota o međusobnoj raspodeli migranata među državama članicama.

Upravo je sistem kvota, kako podseća Gardijan, ključna politika Angele Merkel u rešavanju migrantske krize, zbog koje se Nemačka našla među zemljama koje su najviše ugrožene.

Tusk je politiku “otvorenih vrata” nemačke kancelarke nazvao “opasnom”.

Neki evropski lideri “su rekli da je ovaj talas migranata suviše velik da bi bio zaustavljen. Apsolutno sam siguran da treba da kažemo da je ovaj talas migranata previše velik da ne bude zaustavljen. Takva razlika u gledištima, međutim, mora biti rezultat zajedničkog napora. Nije reč o jednom lideru”, rekao je, između ostalog, Donald Tusk.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare