PROGRAM ZA URBANO PARTNERSTVO

BEOGRAD

NALED i Mena Group iz Niša, u saradnji sa Svetskom bankom i Austrijskim federalnim ministarstvom finansija, objavili su poziv gradovima i opštinama za učešće u regionalnom Programu za urbano partnerstvo (UPP), koji će im pomoći da ovladaju novim alatkama za izradu budžeta, suzbijanje korupcije i uključivanje građana u proces donošenja odluka.

Prijavljivanje za program otvoreno je do 13. decembra. Odabrane lokalne samouprave u narednih godinu dana naučiće kako da procene svoje finansijsko stanje, uvide koje oblasti nisu dovoljno pokrivene opštinskim uslugama, kakvo je stanje infrastrukture, gde postoje džepovi siromaštva i da u skladu sa tim planiraju investicione programe.

Program za urbano partnerstvo pomoći će im i da procene koliko su opštinske organizacije podložne korupciji kako bi pripremile strategiju jačanja integriteta i akcioni plan za unapređenje transparentnosti i odgovornosti u radu. Praktični saveti i alatke doprineće lokalnim samoupravama da bolje ocene kako sada komuniciraju sa građanima i definišu koji su to mehanizmi koje bi trebalo uvesti kako bi uključenost građana u donošenje odluka bila kvalitetnija.

“Efekat reformi koje trenutno sprovodi centralni nivo vlasti u Srbiji biće onoliko jak koliko to dozvole lokalne vlasti.” – izjavio je Toni Verheijen, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji. “Ukoliko lokalne samouprave pokažu sposobnost da efikasno planiraju kapitalne investicije, dobro upravljaju javnim resursima i uspostave kvalitetan dijalog sa građanima, efekti reformi će biti još vidljiviji i imaće snažan uticaj na život građana na lokalu.”

Potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić istakla je da je namera NALED-a bila da ovim projektom podstakne primenu principa dobrog upravljanja na lokalu kroz aktivno učešće i sinergiju lokalne administracije, privatnog i civilnog sektora i građana. „Nadamo se da će predstavnici lokalnih samouprava prepoznati značaj ove inicijative i da ćemo zajednički stremiti ka izgradnji moderne administracije, kojom će biti zadovoljni korisnici i u koju će imati poverenje, kao osnovu za osmišljavanje inicijativa, održivih mehanizama i uslova za razvoj“, rekla je Brnabić.

Program za urbano partnerstvo (UPP) finansiraju Svetska banka i Austrijsko federalno ministarstvo finansija. NALED će zajedno sa Co-planom iz Albanije i Institutom za međunarodni urbani razvoj iz SAD-a biti zadužen za sprovođenje komponente “Društvena odgovornost i uključivanje građana” dok će Mena Group i konsultanti za opštinske finansije sprovesti “Antikorupcija/Izgradnja integriteta urbanog partnerstva” i “Samoprocena opštinskih finansija/Urbana revizija”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare