Rusija uvela novi zakon koji zabranjuje kritikovanje vlasti

MOSKVA

(Agencije)

Nakon što je u Rusiji prošlog petka stupio na snagu novi zakon, koji zabranjuje “grubo nepoštovanje” vlasti na internetu, i daje medijima rok od 24 sata da dobrovoljno uklone uvredljivi materijal ili rizikuju da budu blokirani, kažnjeni, ili da nadležni čak provedu 15 dana u zatvoru,nekoliko njih je skinulo sa sajta vest o grafitu u kome je predsednik Vladimir Putin opisan kao “pljuvač gejeva”, što je jedan lokalni list okarakterisao kao cenzuru.

Najmanje šet sajtova u Jaroslavlju, severno od Moskve, objavilo je, a zatim obrisalo vest o grafitu, koji je osvanuo na lokalnoj policijskoj zgradi, na čijim stubovima je pisalo: “Putin je pe*er”. – Ovo vidimo kao potpuno neosnovan čin cenzure – napisao je sajt yarcube.ru na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Portparol Roskomnadzora Vadim Ampelonskij kasnije je potvrdio da je federalna uprava za kontrolu komunikacija primenila “preventivne mere” u skladu sa zakonom koji joj daje šira ovlašćenja.

Ruski parlament u martu je usvojio nove kazne za lica koja uvrede vlasti na internetu ili šire lažne vesti, uprkos upozorenjima kritičara da bi takva odluka otvorila put direktnoj cenzuri neslaganja u državi.

Jedna od odredaba zakona predviđa kazne u iznosu do 1.525 dolara zbog iskazivanja javnog nepoštovanja države, vlasti, javnosti, ruske zastave i Ustava na internetu, a oni kojima to nije prva kazna mogu biti kažnjeni zatvorom u trajanju do 15 dana.

Vlasti sada imaju ovlašćenje da blokiraju internet stranice ukoliko one ne odgovore na zahtev i uklone informacije koje država smatra činjenično netačnim.

Zakon takođe predviđa novčane kazne pojedinaca zbog širenja netačnih informacija na internetu u iznosu od čak 6.100 dolara.

Ugledne ličnosti iz kulture objavile su pismo u kojem zakone opisuju kao “neustavnu otvorenu deklaraciju uspostavljanja direktne cenzure u zemlji”. Iz Kremlja su odbacili navode da je novi zakon ravan cenzuri.

” Štaviše, sfera lažnih vesti, uvreda i slično prilično je oštro regulisana u mnogim zemljama sveta, uključujući Evropu. Stoga je neophodno da se isto učini i u našoj zemlji “, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare