Direktor Gimnazije u Lebanu zabranio učenicima da nastupaju na Pozorišnim susretima?!

LEBANE


Dan pre nego da pođemo na Pozorišne susrete učenika gimnazije Srbije, koji se održavaju u Kragujevcu, direktor Gimnazije u Lebanu, Dragan Đorić, zabranio je učenicima škole da nastupaju na Pozorišnim susretima, navodi se u saopštenju koje potpisuje rukovodilac Teatara profesor Dušan Blagojević .

” Direktor odbija da izda nalog za službeno putovanje, izmišljajući razloge, iako su i prevoz i nastup učenika bili dogovoreni za šta postoji i pisani trag. Pozorišni susreti su u Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je i organizator Susreta zajedno sa Prvom kragujevačkom gimnazijom.
Teatar „Gimnazijalac” Gimnazije u Lebanu trostruki je pobednik ovih prestižnih republičkih susreta. Teatar „Gimnazijalac” Gimnazije u Lebanu svojim dugogodišnjim radom potvrđivao je kvalitet i doneo preko sedamdeset nagrada Gimnaziji. Prošle godine predstavljao je Srbiju na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu u Kotoru, a u Sarajevu na Internacionalnom festivalu srednjoškolskih pozorišta osvojo je Gran pri za najbolju srednjoškolsku predstvau. Opština Lebane dodelila je Povelju Teataru „Gimnazijalac” Gimnazije u Lebanu za postignut naročit uspeh u pozorišnom i umetničkom stvaralaštvu.
Teatar je godinama imao podršku eminentnih dramskih pedagoga i umetnika iz Srbije i regiona, ali ne i podršku direktora škole Dragana Đorića. Dok je radio u nastavi, Dragan Đorić je omalovažavao, šikanirao i ponižavao sve učenike koji su učestvovali u radu Teatra, a kad je postao direktor svim snagama se potrudio da Teatar, koji na najbolji mogući način predstavlja Gimnaziju i Lebane, zatvori. U jednom trenutku zabranio je da Teatar probe održava u Gimnaziji, pa smo se snalazili kako smo znali i umeli.
I poslednji postupak direktora Dragana Đorića, koji me je dan pred polazak na put, u subotu uveče, nazvao i saopštio mi da zabranjuje da Teatar nastupa, svedoči o iživljavanju i zlostavljanju. Tromesečni rad učenika i nastavnika na pripremi predstave biće osujećen jer se direkoru prohtelo i može. O zloj nameri direktora svedoči i činjenica da je zabranu izrekao dan pred polazak, dakle u subotu uveče, kada je prostor za ma kakve žalbe i prigovore nemoguć. Na sednici Nastavničkog veća, koja je održana 12. aprila 2019, direktor je izjavio da će organizovati prevoz učenicima do Kragujevca, ali se nedelju dana kasnije iznenada predomislio. O čitavom slučaju bahatog direktora obavešteni su predstavnici Školskog odbora, predsednik oppštine Lebane, predsednica Stručnog veća, pojedini nastavnici Gimnazije i roditelji učenika koji igraju u predstavi „Mrtvo more za početnike”.
Deca bi trebalo na put da krenu sutra, u ponedeljak, do 12.00 sati, jer nastupaju 22. aprila 2019. u 16.00 sati.
Dopis će biti poslat Ministarstvu i Školskoj upravi Leskovac.
Zbog izuzetno kratkog roka na koji je direktor računao u želji da spreči učenike svoje škole da nastupaju, molim sve dramske umetnike, dramske pedagoge, kolege nastavnike i novinare da podele ovo saopštenje kako bi postalo vidljivije u nadi da će ministar prosvete ili osobe iz Ministarstva, Školske uprave, zadužene za organizaciju takmičenja i smotri i rad direktora reagovati što pre na ovaj pokušaj sprečavanja učenika da učestvuju na takmičenju koje je u organizaciji Ministarstva”, navoidi se u ovom saopštenju.

2
Ostavite komentar

avatar
2 Tema komentara
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
2 Autor komentara
TeatarMilena Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Teatar
Gost
Teatar

Smena “direktora” !!!
Bruko jedna, ti nisi pedagog !!!

Milena
Gost
Milena

Podrška profesoru Dušanu! Direktora treba smeniti pod hitno! Gde je sada ministar Šarčević? Zašto se ne oglasi povodom grubog kršenja interesa učenika ove škole od strane direktora?