Direktor Gimnazije u Lebanu zabranio učenicima da nastupaju na Pozorišnim susretima?!

LEBANE


Dan pre nego da pođemo na Pozorišne susrete učenika gimnazije Srbije, koji se održavaju u Kragujevcu, direktor Gimnazije u Lebanu, Dragan Đorić, zabranio je učenicima škole da nastupaju na Pozorišnim susretima, navodi se u saopštenju koje potpisuje rukovodilac Teatara profesor Dušan Blagojević .

” Direktor odbija da izda nalog za službeno putovanje, izmišljajući razloge, iako su i prevoz i nastup učenika bili dogovoreni za šta postoji i pisani trag. Pozorišni susreti su u Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je i organizator Susreta zajedno sa Prvom kragujevačkom gimnazijom.
Teatar „Gimnazijalac” Gimnazije u Lebanu trostruki je pobednik ovih prestižnih republičkih susreta. Teatar „Gimnazijalac” Gimnazije u Lebanu svojim dugogodišnjim radom potvrđivao je kvalitet i doneo preko sedamdeset nagrada Gimnaziji. Prošle godine predstavljao je Srbiju na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu u Kotoru, a u Sarajevu na Internacionalnom festivalu srednjoškolskih pozorišta osvojo je Gran pri za najbolju srednjoškolsku predstvau. Opština Lebane dodelila je Povelju Teataru „Gimnazijalac” Gimnazije u Lebanu za postignut naročit uspeh u pozorišnom i umetničkom stvaralaštvu.
Teatar je godinama imao podršku eminentnih dramskih pedagoga i umetnika iz Srbije i regiona, ali ne i podršku direktora škole Dragana Đorića. Dok je radio u nastavi, Dragan Đorić je omalovažavao, šikanirao i ponižavao sve učenike koji su učestvovali u radu Teatra, a kad je postao direktor svim snagama se potrudio da Teatar, koji na najbolji mogući način predstavlja Gimnaziju i Lebane, zatvori. U jednom trenutku zabranio je da Teatar probe održava u Gimnaziji, pa smo se snalazili kako smo znali i umeli.
I poslednji postupak direktora Dragana Đorića, koji me je dan pred polazak na put, u subotu uveče, nazvao i saopštio mi da zabranjuje da Teatar nastupa, svedoči o iživljavanju i zlostavljanju. Tromesečni rad učenika i nastavnika na pripremi predstave biće osujećen jer se direkoru prohtelo i može. O zloj nameri direktora svedoči i činjenica da je zabranu izrekao dan pred polazak, dakle u subotu uveče, kada je prostor za ma kakve žalbe i prigovore nemoguć. Na sednici Nastavničkog veća, koja je održana 12. aprila 2019, direktor je izjavio da će organizovati prevoz učenicima do Kragujevca, ali se nedelju dana kasnije iznenada predomislio. O čitavom slučaju bahatog direktora obavešteni su predstavnici Školskog odbora, predsednik oppštine Lebane, predsednica Stručnog veća, pojedini nastavnici Gimnazije i roditelji učenika koji igraju u predstavi „Mrtvo more za početnike”.
Deca bi trebalo na put da krenu sutra, u ponedeljak, do 12.00 sati, jer nastupaju 22. aprila 2019. u 16.00 sati.
Dopis će biti poslat Ministarstvu i Školskoj upravi Leskovac.
Zbog izuzetno kratkog roka na koji je direktor računao u želji da spreči učenike svoje škole da nastupaju, molim sve dramske umetnike, dramske pedagoge, kolege nastavnike i novinare da podele ovo saopštenje kako bi postalo vidljivije u nadi da će ministar prosvete ili osobe iz Ministarstva, Školske uprave, zadužene za organizaciju takmičenja i smotri i rad direktora reagovati što pre na ovaj pokušaj sprečavanja učenika da učestvuju na takmičenju koje je u organizaciji Ministarstva”, navoidi se u ovom saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Teatar
Teatar
5 godine pre

Smena “direktora” !!!
Bruko jedna, ti nisi pedagog !!!

Milena
Milena
5 godine pre

Podrška profesoru Dušanu! Direktora treba smeniti pod hitno! Gde je sada ministar Šarčević? Zašto se ne oglasi povodom grubog kršenja interesa učenika ove škole od strane direktora?