Ruše “Kalču” u Nišu zbog garaže i poslovno-stambene višespratnice?

NIŠ

Hoće li simbol grada Niša TPC “Kalča” biti srušen, pitanje koje poslednjih dana okupira Nišlije. Mnogi se pitaju da li je to neophodno i kako će krilaticu “vidimo se kod Kalče” zameniti. Pomalo neočekivana ideja za građane čula se na  poslednjoj sednici Skupštine grada od strane socijaliste Igora Novakovića, koji je i zamenik predsednika niške Skupštine. On je predložio  da se kao plan za narednu godinu unese predlog rušenja TPC “Kalča” i izgradnja nove poslovno-stambene višespratnice. Novaković argumentovano stoji iza ove svoje ideje jer smatra da je “Kalča” već godinama jedan depresivan objekat u srcu grada. Dragoslav Pavlović, predsednik UO Udruženja vlasnika lokala kaže da većina vlasnika ne bi imala ništa protiv pod uslovom da budu adekvatno isplaćeni.

Novaković kaže da je svestan da je njegov predlog radikalan jer se godinama ćuti o tome da je koncept na kome je “Kalca” građena zastareo. Činjenica je i da je otvoren u vreme kada su suvereno vladali socijalisti i da je svojevrsni simbol toga vremena.        

                      

“Nema ovde mesta politici već je pitanje ekonomije. Vlasnici lokala imaju problem da izdaju lokale jer nema ljudi pa nema ni prometa. Prostire se na skoro 10 hiljada kvadrata a u pitanju je najekskluzivniji prostor. Može se sagraditi objekat od 20 spratova a još nekoliko nivoi ispod zemlje za potrebe parkiranja u centru grada, pojašnjava Novaković svoj predlog i dodaje da možda neko ima i bolje rešenje.

                             

“Sve je bolje nego da se ništa ne preduzima”, smatra Novaković i dodaje:

                                “Veliki je problem što ovaj tržni centar nema upotrebnu dozbolu jer nijedan ozbiljan svetski brend neće pod takvim uslovima da investira. Pitanje je ko bi to sada to mogao da uradi jer grad nije vlasnik. Možda je najbolje rešenje da se napravi akcionarsko društvo od svih vlasnika i da se na taj način utvrdi stvarna vrednost ovih kvadrata”, kaže Novaković koji nema ništa protiv i da se “Kalča” poruši ako bi bili pošteno isplaćeni.

                                  Dragoslav Pavlović koji je putem kompenzacije postao vlasnik 610 kvadrata uspeo je da pre sedam godina ubedi vlasnike lokala da se udruže i zajednički brinu od 18500 kvadrata poslovnog prostora. On tvrdi da je samo jedna četvrtina lokala potpuno nerentabilna a da se ostali izdaju po prosečnim cenama od 2 do 5 evra po kvadratu. To je ipak neuporedivo niska cena u poređenju sa obližnjim lokalima koji se izdaju u Pobedinoj ulici.

                              “Kalča” je počela da radi juna 1993.godine sa privremenom upotrebnom dozvolom oročenom na šest meseci. Do današnjeg dana ona radi bez upotrebne dozvole jer je investitor GP “Građevinar” otišao u stečaj 2013.godine i ostavio na cedilu 350 vlasnika lokala.

“Kalča” danas ima struju, rade liftovi i pokretne stepenice, redovno se čisti, ima i obezbeđenje ali ne može da parira tržnim centrima poput “Foruma” ili “Delta planeta”.

                                 Grad je inače vlasnik skoro 20 posto kvadrata i uglavnom se oni iznajmljuju gradskim službama i ustanovama, poput Lokalne poreske administracije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare