RSF: Zaštita za Jovanovića

PARIZ

Posle odluke odluke Apelacionog suda u Beogradu da se ukine osuđujuća presuda optuženima za paljenje kuće istraživačkog novinara Milana Jovanovića, Reporteri bez granica pozvali su danas vlasti Srbije da se hitno organizuje novo suđenje i da se Jovanoviću obnovi zaštita.

Apelacioni sud objavio je odluku 24. decembra, posle svog uobičajenog radnog vremena, ali je prema rečima šefa konsultativnog tela za bezbednost novinara Verana Matića ona doneta u novembru, navodi se u saopštenju.

Pozivajući se na proceduralne razloge, odnosno navodni propust nižeg suda da adekvatno opravda svoju presudu, Apelacioni sud je naložio novo suđenje optuženom podstrekaču i dvojici izvršilaca napada, koji su bacili “Molotovljev koktel” na Jovanovićevu kuću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično je obećao da će biti zadovoljena pravda za napad na Jovanovićevu kuću, koji je, prema rečima tužioca, naredio bivši predsednik jedne prigradske opštine Dragoljub Simonović, inače funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke.

U saopštenju se ukazuje da su vlasti su pribegle “sumnjivim smicalicama” koje su dovele u sumnju njihovu nameru da kazne odgovorne.

Tužilac koji je vodio predmet je u aprilu 2021. godine, protiv njegove i Jovanovićeve volje, skinut sa predmeta, a zatim je Jovanoviću u avgustu povučena policijska zaštita, a Reporteri bez granica ukazuju da za ni za jednu od tih odluka nije dato bjašnjenje.

Pošto je bio meta podmetanja požara, Jovanović je sada žrtva nesposobnosti države da ispuni pravdu, ocenio je šef odeljenja RSF za Evropsku uniju i Balkan Pavol Salai.

Vlasti moraju hitno da organizuju novo suđenje i moraju da obnove Jovanovićevu policijsku zaštitu, a pozivamo i vladu da mu pruži materijalnu pomoć sada kada se krivični postupak odugovlači, naglasio je Savol.

U nedostatku pravosnažne presude, Jovanović za sada neće dobiti odštetu koja bi mu pomogla da obnovi dom uništen u požaru.

Reporteri bez granica najavili su da će skrenuti pažnju institucijama Evropske unije, kojoj Srbija želi da se pridruži, na nesposobnost srpske države da odbrani slobodu štampe u ovom slučaju, koji je sada simbol nekažnjivosti za zločine nasilja nad novinarima na Zapadnom Balkanu.

Srbija je na 93. mestu od 180 zemalja na indeksu slobode medija Reportera bez granica za 2021. godinu, podseća se u saopštenju

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare