Kako Srbi iz budžeta opštine Bujanovac dobijaju manje od osam posto?

BUJANOVAC

Iz budžeta opštine Bujanovca, koji će sutra biti usvojen na sednici Skupštine opštine, Srbi će za realizaciju projekata u sredinama u kojima žive dobtii manje do osam posto od sopstvenih prihoda opštine, tvrde naši izvori u ovoj zajednici.

Predsednik opštine Nagip Arifi tvrdi da to nije tačno i da će dobiti više.

Predsednik drugog koalicionog partnera u lokaloj vlasti u Bujanovcu , Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, koji je i poslanik u Skupštini Srbije, kaže da Srbi u Bujanovcu “nemaju jasan stav” kao i da će “valjda doći na sednisu Skupštine” na kojoj će se odlučivati o budžetu, samo dva dana pre kraja godine.

Srpski odbornici bojkotuju sednice Skupštine opštine u znak protesta što je u multietničkom Bujanovcu formirana jednoetnička vlast koju čine samo albanske stranke.

Medjutim, Srbi sa kojima smo razgovarali kao kontraargument na tvrdnju Arifija i Kamberija ukazuju na cifre.

Navode da su podneli usaglašeni predlog sa projektima za 60 miliona investicija iz budžeta opštine, kao što je to i ranije bilo.

Objašnjavaju da se godinama unazad poštovao princip da se za srpske sredine u budžetu opštine Bujanovca izdvajo 40 posto a za albanske i romske 60 posto.

Tvrde da su ove godine dobili 20 miliona za projekte u sredinama gde žive Srbi od novca koji prebacuje Koordinaciono telo za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu i 6,5 miliona od sopstvenih prihoda opštine što je, kažu nešto više od osam posto budžeta a ne 40 posto, kako je do sada bio princip.

Navode i da su pripadnici romske zajednice dobili devet miliona dinara ali i da je u pregovore bila uključena samo jedna romska lista a u Skupštini opštine su dve.

Planirani budžet opštine Bujanovac, predlog je usvojen na sednici Opštinkog veća prošle subote, je oko dve milijarde dinara a u njemu se nalazi i oko 900 miliona dinara koji su namenjeni bujanovačkim školama.

Naši izvori navode da je realni budžet ove opštine, bez novca za škole, nešto malo više od milijardu dinara, ovogodišnji je bio milijardu i deset miliona dinara.

U Bujanovcu, u kome žive Albanci, Srbi i Romi, lokalna vlast je jednonacionalna i čine je samo stranke koje okupljju Albance.

U medjuvremenu je jedna albanska stranka , Alternativa za promene, napustila vladajuću koaliciju i u njoj su sada Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija, Patrija demokratskog delovanja (PDD) Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Musliua.

JUGpressovi izvori među Albancima tvrde da su upravo ova trojica lidera predugo pregovarala o tome kako će čije biračko telo biti sagledan u budžetu i da zato ovaj najvažniji finansijski dokument u Bujanovcu usvajaju posle zakonom predvidjenih rokova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare