Roditelji đaka iz Bujanovca džaba dolazili u Vranje, grad ne pomaže za prevoz njihove dece

BUJANOVAC-VRANJE

Roditelji đaka sa teritorije opštine Bujanovca džaba su dolazili na sastanak sa loklnim vlastima u Vranju, rečeno im je da oni sigurno neće pomoći oko visine cene karata za prevoz njihove dece.

Na sajtu grada Vranja je objavljeno da su se zamenica gradonačelnika Zorica Jović, gradska većnica Danijela Milosavljević i šefica Odseka za obrazovanje Mirjana Savov sastale juče sa predstavnicima roditelja đaka sa područja opštine Bujanovac, koji pohađaju neku od srednjih škola u Vranju.

Roditelji su na ovom sastanku govorili o problemu povećanih cena karata autoprevoznika Kavim Jedinstvo za kategoriju učenika koji nisu iz Vranja, sa molbom da se ovo stanje promeni i odobri popust za srednjoškolce, kao što je bilo do početka ove školske godine.

Predstavnice gradskog rukovodstva upoznale su prisutne roditelje sa činjenicom da nikada do sada nije bilo subvencija za prevoz učenika čije prebivalište nije na teritoriji Grada Vranja, navodi se u objavi. 

Subvencionisanje cene prevoza postoji, ali samo i isključivo za učenike koji žive na teritoriji grada Vranja. 

Za sve ostale učenike koji nisu sa teritorije Vranja popust za autobuski prevoz odobravao je isključivo izabrani autoprevoznik, u ovom slučaju Kavim Jedinstvo. 

,,I pored dobre volje da se pomogne roditeljima đaka iz drugih opština, koji srednje škole pohađaju u Vranju, pravni osnov za tako nešto ne postoji”, rekla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović i uputila roditelje da se obrate za pomoć svojoj lokalnoj samoupravi i autoprevozniku, odnosno Kavim Jedinstvu, navodi se u saopštenju. (kraj) DV/ LJS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miroslav Bujanovac
Miroslav Bujanovac
8 meseca pre

Kako bi informacija bila potpunija potrebno je reći da ukupo 176-oro bujanovačke dece pohadja srednju školu u Vranju. To bi značilo 6 odeljenja puta 6 časova dnevno ukupno 36, nedeljno 180 časova. Profesorska norma je 20 časova nedeljno što bi značilo da samo bujaonovački djaci zapošljavaju 9-oro profesora koji su naravno Vranjanci. Nemam podataka koliko je dece u vranjskim školama iz drugih opština Pčinjskog okruga.

Da li smo mi iz manjih opština kažnjeni ili smo nižeg ranga zbog toga što u Bujanovcu možete da završite samo za kuvara i konobara?
Da li i naša deca žele da završe Gimnaziju ili Medicinsku?
Da li su naša deca najgori djaci u vranjskim školama ili je možda drugačije?
Da li je 70% nastavničkog kadra u bujanovačkim osnovnim i jedinoj srednjoj školi iz Vranja?
Da li treba svi da se doselimo u Vranje da bismo bili ravopravni sa njima?

Naravno, tema je kompleksna, ali gospodje iz vranjske Opštine su svesno ili ne „zaboravile“ da je do početka ove školske godine Opština Vranje sufinansirala prevoz svih djaka u svojim skolama sa 35 %. Toga sada nema sa objašnjenjem da nema pravnog osnova.
Sliču priču priča i Koordiaciono telo za tri opštine juga Srbije.
Kada bi se neko ko bi trebao, hteo da se dublje pozabavi ovom i sličim temama ne bismo sekli granu na kojoj sedimo.
Zaobićićemo Vranje i svi ćemo da odemo za Beograd. Tamo je prevoz besplatan, a učenici besplatno dobijaju i duple udžbenike.