ROD PŠENICE PROSEČAN, KUKURUZ INTENZIVNO RASTE

LESKOVAC

Pšenica se nalazi u fazi prelaska iz voštane u tehničku zrelost. Početak žetve se očekuje između 1. i 10. jula, u zavisnost od područja na kome se nalazi pšenica, piše leskovački nedeljnik Nova Naša reč.

psenica

Ove godine očekuju se prinosi na nivou višegodišnjih proseka, između 3,5 i 4 tone. Pčenica je prošla fazu nepovoljnih vremenskih uslova, pogotovu aprila, kada je bila u fazi intenzivnog porasta i oprašivanja. Vremenske prilike u drugoj polovini maja i prvoj polovini juna bile su izuzetno povoljne za njen razvoj. Ove godine očekuje se prosečan prinos pšenice, kaže načelnik Gradske uprave za privredu i poljoprivredu Boban Sokolović.

Pod pšenicom se na teritoriji grada nalazi nešto manje od 11.000 hektara, a setva je realizovana sa 90 posto u odnosu na plan.

Ječam je tehnički zreo, a na nekim parcelama žetva je već završena.

KUKURUZ U FAZI INTENZIVNOG RASTA

Vremenske prilike tomom maja i juna bile izuzetno su pogodne za kukuruz, kada je reč i o temperaturi i vlažnosti. Kikuruz se sada nalazi u fazi intenzivnog rasta, pred fazom je  metličenja koji je pripremna faza oplodnje. Za sada kukuruz je u odličnom kondicionom stanju, kaže Boban Sokolović.

kukuruz

Kukuruz je ove godine na teritoriji grada zasejan na 12.000 hektara, što je 96 posto od plana. U momentu setve kukuruza vremenski uslovi su bili nepovoljni, nije bilo previše vlage ali je drugoj polovini aprila bilo hladano za to doba godine.

-Kukuruz je u principu toploljubiva kultura i za njegovo nicanje i klijanje potrebna je određena temperatura zemljišta, koja mora biti između osam i 12 stepeni u zemljištu. A u aprilu je tempetura pala i na minus tri stepena. To je donekle pomerilo optimalno rok setve. Gro površina je  zesejan van setvenog roka, naša je procena da je 50 posto zasejano u optimalnom roku, a 50 posto van optimalno roka, kaže Sokolović.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare