JULIJINE “KREATIVNE ČAROLIJE”

LESKOVAC

http://novanasarec.org.rs/index.php/2015/07/06/julijine-kreativne-carolije/

 

Julija Rakić, učenica trećeg razreda Osnovne škole ”Svetozar Marković” osvojila je drugo mesto za film odlukom žirija na 11. Međunarodnom festivalu dečjeg filmskog, dramskog, literarnog i likovnog stvaralaštva ”Kreativna čarolija” koji je  održan u Banji Vrujici, preneo je leskovački nedeljnik  “Nova Naša reč”.

U filmu su glumili učenici odeljenja 3/3 Petra Stojanović, Maša Pešić, Mina Cvetanović, Lena Kocić, Andrea Anđelić, Marko Veličković i Marko Kocić. Mentor je njihova učiteljica Sanela Ćirić.

Svi filmovi na ovom festivalu rađeni su na istu temu ”Sve dečje staze vode od igre do slobode”. Julijin film, za koji je sama osmislila priču i napisala je u formi dramskog teksta, plasirao se, najpre, u devet najboljih, a onda je na samom festivalu ušao u prva tri i dobio nagradu oličenu u peharu i diplomi. Julija i drugari su sa svojom učiteljicom predano vežbali na prezentovanju teksta, zatim je usledilo snimanje i montaža koju je devetogodišnja Julija sama uradila u programu Muvi mejker (Movie Maker), kako je propozicijama festivala bilo predviđeno.

Julijin film je četvorominutna bajka koja nosi poruku o boljem, lepšem i drugačijem svetu u kome se slogom i drugarstvom postiže sreća. Nagrađenim filmom se ponose u Osnovnoj školi ”Svetozar Marković”, posebno u njenom odeljenju. Petra Stojanović, učenica i glumica u filmu, kaže da joj se tekst mnogo dopada i da s nestrpljenjem očekuje novu priliku gde će se ponovo družiti i stvarati filmske priče.

Sanela Ćirić, učiteljica i mentor na izradi ovog filma, ističe da se interesovanje za film i filmsko stvaralaštvo kod dece povećalo nakon osvajanja ove vredne nagrade i da je taj podsticaj prilika da otkriju svoje nove talente.

Julija već godinu dana radi u ovom programu i stalno pravi filmiće od svojih snimaka. Za kreativnost koju nosi u sebi ima podršku svojih roditelja, a neretko svom mlađem bratu, petogodišnjem Milanu, pokazuje svoja znanja, pa su tako već uradili svoj prvi zajednički filmić. Njoj rad na kompjuteru predstavlja zadovoljstvo i nimalo joj nije teško da uradi ono što osmisli.

– Potrebeno je samo puno vremena da se sve sklopi, da se dodaju muzika, efekti. Često sa drugaricama snimamo naše igre ili smišljamo tekstove, pa smo tako počele da pravimo i jednu smešnu dečju seriju, pojašnjava ova devetogodišnja devojčica.

Njeno interesovanje za kompjuter datira od najranijeg detinjstva. U trećoj godini je sa tastature naučila sva slova abecede, zatim je usledilo pisanje kratkih reči i rečenica u Majkrosoft Vordu (Microsoft Word) gde je otkrivala čari raznih efekata ovog programa. To joj je pomoglo da već u četvrtoj godini tečno čita. Paralelno sa tim teklo je i interesovanje za engleski jezik, pa joj to znanje olakšava da sama čita i razume zadatke raznih informatičkih programa. Već u predškolskom je radila Pauer Point (Power Point) prezentacije, a u drugom razredu je na ”Blogeru” napravila svoj blog pod nazivom Volim knjigu (http://volimknjigu.blogspot.com/) gde daje preporuke i beleži svoja zapažanja o pročitanim knjigama, časopisima i internet stranicama.

Iako uživa dok se igra ili radi za kompjuterom, to nije jedino njeno interesovanje. Julija voli da peva, pleše, uči engleski jezik, a iznad svega voli da sa svojim bratom i drugaricama igra ”Između dve vatre” i ”Žmurke”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare