Robot Agar  ore, sadi, prska i bere voće

NIŠ

Robot Agar je univerzalni robot za poslove u poljoprivredi i napravljen je u niškom Naučno-tehnološkom parku u kompanije “Koming kompjuter inženjering” iz Niša. Kada je tokom protekle nedelje premijerka Ana Brnabić posetila NTP zbog razgovora o proširenju njegovih kapaciteta i izgrdanji nove zgrade predstavljen joj je i ovaj robot koji je duže od predviđenog vremena zadržao njenu pažnju. Inače, kompanija koja je izradila robota Agar već je poznata javnosti po robotu koji je napravila za čuvanje ovaca. Sa novim robotom pažnju su skrenuli javnosti ne samo u Srbiji već i u mnogim drugim zemljama.

    Prema rečima Nikole Velčeva Agar će moći da obavlja skoro sve poslove u poljoprivredi, počev od oranja, preko sadnje, prskanja, navodnjavanja,  branja. Kompanija „Coming“ je sa izradom ovog robota krenuli u februaru prošle godine ali će na njegovom usavršavanju i razvoju raditi sve do početka, odnosno, februara 2024. godine. Na izradu robeta radila je ekipa u sastavu Nikola Velčev, vodeći inženjer razvoja, Natalija Miljković i Lazar Stojanović, inženjer razvoja.

   „Predsnost robota u odnosu na druge poljoprivredne mašine je što mogu samostalno da obavljaju delatnost. Upotrebom GPS-a i autonomnog kretanja, vi možete njega da dovedete do njive, pustite ga, on radi ceo dan i tako nastavlja dok ne završi sve“, objašnjava Velčev i dodaje:

   „Robot Agar bi u principu trebalo da radi sve, a  naš cilj je da postignemo što više aktivnosti. Trenutno smo postigli da čupamo korov i da, recimo, beremo voće, međutim, tu radimo još na nekim doradama. U principu, to je sada veštačka inteligencija kojom treba da prepoznamo da li je voće zrelo ili nije zrelo i od dodatnih sredstva koje smo dobili pokušavamo da nabavimo dodatnu opremu koja će robotu omogućiti da radi sa mekim plodovima, tipa malina. Sada to nije moguće jer bi smo oštetili plod. Pokušavamo i to da usavršimo kako bi smo uspeli da se probijemo i na Evropsko tržište”, objašnjava Nikola Velčev iz kompanije “Koming kompjuter inženjering” iz Niša.

    Velčev ističe da će se Agar razlikovati od ostalih robota na našem tržištu po tome što će biti univerzalan i moći će da obavlja različite poslove. Osim toga, moći će da se prilagođava različitim terenima tako da platforma uvek stoji u horizontalnom položaju, a zahvaljujući tome što će imati tri baterije moći će da radi bez prekida 24 sata dnevno.

    „Kada se radi o zainteresovanosti tržišta kod nas je to još uvek na nekoj priči.Postoje firme sa kojima smo već u kontaktu i koje su dosta zainteresovane za ovaj robot, ali  o takvoj saradnji moći ćemo da razmišljamo tek kada završimo drugi prototip. Stupili smo u kontakt i sa ambasadorima nekih evropskih zemalja, iz Holandije i Nemačke. Oni hoće da nam pruže  podršku, da se reklamiramo i da pokušamo da se probijemo na njihova tržišta. Poljoprivreda nije samo kod nas gorući proble već svuda u svetu i ljudi su shvatili da bi povećali prinos neophodno je investirati  u robotiku i preciznu poljoprivredu“, kaže Velčev.

    Na razvoju robota radi oko 30 stručnjaka firme „Coming“ i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, a projekat finansira Fond za inovacionu delatnost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare