Obeležen 12. februar, dan proboja logora na Crvenom krstu

NIŠ

                               

Svečanim polaganjem venaca i parastosom žrtvama nastradalim u Logoru na Crvenom Krstu, obeležen je 12. februar, dan kada je grupa od 147 zarobljenika, 1942. godine, pokušala bekstvo iz Logora. U tome je uspelo 105 zatvorenika, dok je 42 ubijeno u bekstvu ili uhvaćeno pa nakon toga streljano. Vence su položili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić, predsednik Gradske oštine Crveni Krst profesor dr Miroslav Milutinović, predsednica Gradske opštine Pantelej Nataša Stanković, načenik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović, predstavnici Vojske i Ministarstva odbrane kao i udruženja potomaka boraca. Pre polaganja venaca održan je parastos, a molitvu za postradale logoraše održao je i Isak Asijel, vrhovni rabin Srbije.

                                U svom govoru gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je poručila da su ovo teška vremena za Srbiju, da nam je potrebno jedinstvo i sabornost, a ne podele i svađe i da ne smemo da ponavljamo greške iz prošlosti, da se sa našim savremenicima i borcima za Srbiju obračunavamo pa da kasnije  o njima pevamo u desetercu kao herojima svoje nacije. Ona istakla da Srbija želi mir i stabilnost i da to nije ni slabost nije greh. To je pravda i čovečno postupanje.

                           „Srbija  želi da živi sa svim ljudima kao da je Bog gleda i da sa svima razgovara kao da je svi na svetu čuju.A često je ne čuju ili se prave  da ne razumeju i to naročito onda kada interesi viču,  bukače, manipulišu i lažu o njoj. Sabirajmo se braće i sestre i ujedinimo i ova  oluja je prolazna. Ima vremena za osvajanje vlasti a neki bi  po svaku cenu to hteli odmah pa makar ona bila manja i od zrna graška. Tako se Srbiji čini najveća šteta. Budimo  hrabri u miru ali znanjem, marljivošću i radom, kao što su naši  preci znali da budu u ratu čuvajući svoju otadžbinu i svoj kućni prag“, istakla je Sotirovski.

                            Ona je dodala da je Logor „Crveni krst“ naša velika rana.Velika i večna opomena o mržnji i ljudskom uništavanju koje se  rađe iz pohlope, iz zavisti, iz kukavičluka i iz straha. Ona je produkt nepotpunog uma i prostote. Branko Bjegović i Milka Protić nisu danas samo imena naselja, ulice Anete Andrejević, Nade Tomić, Zdravke Vučković. Ima još takvih mesta našeg pijateta ili poklonstva, sećanja, prkosa i ponosa, kazala je Sotirovski.

                           „Čuvajmo spomenike, ne skrnavimo ih, ne šarajamo  po zidovima plača, bola i tuge, ne ponižavajmo heroje, ne rugajmo se sami sebi već podižimo nove u čest  i slavu onima kojima još uvek dugujemo jer mi na ovim prostorima ni od kuge nismo toliko postradali  kao što smo od predrasuda moćnih i potrebe da iz sebičnih interesa čine zlo i ruše.  Mislila smo da je istorija još samo u istorijskim čitankama a ona je opet  pred našim vratima jer kako je Branko Miljković, pesnik koji je na današnji dan nastradao, proročki rekao  „prošlost nije sve ono što se neće povratiti, jedan deo budućnosti ostaje zatajena“, poručila je gradonačelnica Sotirovski.

                        Momčilo Jović, predsednik SUBNOR-a GO Crveni Krst je još jednom posetio kako je i koliko ljudi stradalo u Logoru „12.februar“. On je u svom obaćanju kazao da je kroz logor prošlo 30.000 logoraša od kojih je 10.000 streljano na brdu Bubanj, a veliki broj je interniran u druge nacističke logore na teritoriji Austrije, Nemačke, Poljkse i Norveške.

                        „Teror, sadistička mučenja i nepodnošljivi uslovi boravka nisu uspeli da  ugase iskru slobode u ljudskim srcima.Rešeni da se odupru tome logaraši su 12.februara 1942.godine izveli jedinstven podvig u porobljenoj Evropi. Izvršili su proboj i begestvo iz logora“, kazao je Jović.

                        On je dodao da nikada ne smemo da prestanemo da naglašavamo istinu da su u ovom, ali i ostalim logorima u Evropi  tok strašnog 20 veka, u oba svetska rata i NATO agresiji, postradali nevini ljudi.

                      „Ako zaćutimo i dozvolimo da zaboravimo onda ćemo iznova izgubiti slobodu i postati saučesnici onoga što bi moglo da nam se ponovi u nekom podjednako strašnom  i neljudskom obliku dogodi“, kazao je Jović.

                        U obeležavanje godišnjice proboja logora na Crvenom krstu tradicionalno su se uključili i niški izviđači, koji su organizovali marš „Tragom logoraša – Crveni krst” stazama kraj Niša kojima su se zatočenici kretali nakon bekstva iz logora.  Stefan Anđelković,strešina Saveza izviđača Niša je ispred Logora predao raport gradonačelnici Niša.

                         „Ovakav zločin kakav je  učinjen nikada više ne sme da se ponovi i mi naše mlade izviđače učimo patriotskim vrednostima, da pamtimo i posle toliko godina, kakav je herojski čin logoraša bio jer su oni prvi krenuli u proboj logora“, poruka je niških izviđača.

                          Prema rečima Srefana Anđelkovića Savez izviđača Niša već 63 put organizuje marša „Tragom logoraša – Crveni krst“. Izviđači su krenuli iz centra grada, išli rutom kojom su  išli i logoraši, prema selima Kamenica, Brenica i Hum. Staza je duga 16 kilometara, a učestvovalo je 120 članova Saveza izviđača Niša iz svih osam niških logora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare