Studenti iz Niša na skijaškim stazama Kopaonika

NIŠ                                  

Studenti treće i četvrte godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, njih oko 200 i ove sezone, uspešno su savladali praktičnu nastavu iz predmeta Skijanje. Nastava se odvijala pod budnim okom tima profesora na čelu sa profesorom dr LJubom Pavlovićem.

                                   Studenti su pre odlaska na praksu detaljno upoznati kako da zaštite sebe i druge, a prema rečima dekana Fakulteta profesora dr Milovana Bratića , praktična nastava je protekla u najboljem redu. Među studentima nije bilo bolesnih ali nije bilo ni povreda.Ove godine su na Kopaoniku sa studentima i profesorima boravila i 26 stručnjaka iz sedam zemalja sa kojima se realizuje i Erazmus plus projekat “Ski izi”.  Kao novina u projektu su učestvovala i deca OŠ „Ratko Vukićević“. Oko 80 đaka u pratnji svojih učiteljica je dokazalo da uz dobre instruktore Fakulteta sporta mogu za dva dana da nauče da skijaju.

                    „Ono što je najbitnije nije bilo povreda, nije bilo ni bolesti, studenti su sa uspehom savladali taj deo kursa neophodnog da polože ispit, a i zbog njihovog ličnog znanja. Veliki je broj studenata koji ne znaju da skijaju, koji su prvi put stali na skije, ali su sada savladali i ovu veštinu“, ističe dekan dr Milovan Bratić.

                       Fakultet sporta se razlikuje od ostalih fakulteta jer studenti nisu stalno u školskim klupama, već su napolje sa svojim profesorima. Na Kopaoniku je svaki profesor radio sa po sedam, osam studenata. Kada su manje grupe i profesori mogu da posvete više pažnje, jer im je cilj da kada već dođu ovde studenti, plate smeštaj i opremu, da steknu i novu veštinu, koja im sutra može biti poziv.

                     Zadovoljan je i vođa tima profesor dr Ljuba Pavlović, profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja

                     „Izuzetno sam zadovoljan s obzirom na činjenicu da je veliki broj studenata po prvi put na planini, a da su svi savladali osnovne elemente skijaške tehnike, a to će dokazati i na ispitu, nakraju boravka na planini“, kazao je profesor dr LJuba Pavlović i dodao da su iz godine u godinu iskustva slična. Generacije studenata se ne razlikuju mnogo, a krajnji cilj je isti, da budu obučeni u osnovnim elementima skijaške tehnike, da im profesori približe planinu, a ono što je najbitnije, je da ih vrate zdrave kući.

                   „Prošle godine sam naučio da skijam, to mi je bio prvi put, sada mi je već sve poznato. Veoma lepo iskustvo, druženje, nova znanja koja mnogo znače, jer možda neko postane ski instruktor i od toga zarađuje i živi“, kezao je Miljan Cvetković, iz Vranja, student četvrte godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

                     „Ovo mi je druga godina na Kopaoniku, tako da sam tada prvi put stala na skijem, sada usavršavam. Zahvaljujući našim metorima, dosta sam toga naučila i svakako ću još  koji put da dođem ovde“, iskrena je Sara Stojanović, iz Jagodine, student treće godine.

                       Pored redovne dnevne praktične nastave organizovane su i večernje aktivnosti, noćno sankanje i skijanje, u sali se igraju košarka i fudbal. Na taj način vreme koje provode na Kopaoniku maksimalno je ispunjeno aktivnostima.

                        I ove godine, već treću godinu zaredom, na Kopaoniku je spoveden  i projekat „Ski izi“, koji je međunarodnog karaktera i u kom učestvuje sedam zemalja i 11 institucija, a niški fakultet je jedini predstavnik iz Srbije.

                      „Ove godine ugostili smo 26 stručnjaka, profesora, ski instruktora. Izuzetno sam zadovoljan tim projektom. Sa inžinjerima Elana smo razvili skije koje će biti dosta fleksibilnije kako bi smo rešili problem kod dece početnika, neskijaša, da težište tela prebace napred. Te skije ćemo donirati, a osnovni cilj projekta je da usvojimo jedinstvenu metodiku obuke dece neskijaša“, istakao je Pavlović i najavio da će uskoro biti napravljena mobilna aplikacija na 11 jezika i u kojoj će biti opisani svi koraci do prvog zaokreta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare