RFZO: Veća prava osiguranicima

BEOGRAD

Osiguranicima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) kojima su zbog prirode bolesti neophodna medicinsko tehnička pomagala, značajno su proširena prava, izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, uz ocenu da su to najveće novine u oblasti dodele medicinsko-tehničkih pomagala u poslednjih 10 godina, saopštio je Fond.

Ona je navela da sada, na primer, osobe sa amputiranim ekstremitetima imaju pravo da biraju tip proteze koju dobijaju na teret RFZO, osobe sa dečijom celebralnom paralizom i problemima sa kičmom dobijaju midere, a deca leptiri duplo veću količinu silikonskih flastera.

Najviše novina se odnosi na osobe sa amputiranim ekstremitetima i oni koji ne mogu da koriste nijedan vid proteze i koji su nepokretni, više neće morati da budu vezani za kuću i krevet, već će moći da dobiju invalidska kolica, istakla je Škodrić.

Osim toga, kako je navela, oni koji mogu da koriste proteze, sada će moći da dobiju različite oblike proteza u odnosu na preporuku lekara.

“Neće se više, kao do sada, dešavati da pacijenti sa 20, 30 ili 40 godina, koji su aktivniji, dobijaju iste proteze kao na primer starija populacija, već je sada otvorena mogućnost da lekari određuju protezu u skladu sa sposobnostima pacijenata”, objasnila je Škodrić.

Prema njenim rečima, osobe sa celebralnom paralizom koje imaju i probleme sa kičmom, kao i ostala osigurana lica, od sada mogu da dobiju midere od najkvalitetnijeg materijala, kao što je polietilen.

Osobe sa nekim retkim bolestima, kaže Škodrić, od sada mogu da računaju na ventilator za mehaničku ventilaciju u kućnim uslovima o trošku RFZO, dok takozvana deca leptiri, ili deca koja imaju buloznu epidermolizu, od sada mogu da računaju sa duplo većom količinom mesečnih silikonskih flastera.

Mališani koji se rode sa deformitetima stopala i koji imaju potrebu za ortopedskim cipelama od sada će ih dobijati o trošku države, a deca sa cerebralnom paralizom dobijaće i pomagalo za vertikalizaciju – stajalicu, navela je Škodrić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare