RFZO da odgovori zašto se čeka sa odobrenjem primene leka pacijentima sa teškim oblikom SMA

BEOGRAD

Nakon dobijenih saznanja iz medija da devojčica iz Crvenke koja boluje od najtežeg oblika spinalne mišićne atrofije (SMA), od aprila 2019. godine leži na Odeljenju intenzivne nege Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu i još uvek nije ušla u program za dobijanje leka „Spinraza“, koji zaustavlja progresiju ove retke i teške bolesti, Zaštitnik građana po sopstvenoj inicijativi pokreće postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, saopšteno je danas.
Prema daljim navodima medija, lek „Spinraza“ je od jula 2018. godine dostupan u Srbiji i za sada ga dobija 28 pacijenata, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a sastanak lekarskog konzilijuma, koji treba da odobri devojčici primenu leka, se iz nepoznatih razloga neprestano odlaže.
RFZO-u je ostavljeno 15 dana od dana prijema ovog dopisa da dostavi detaljne informacije sa relevantnom dokumentacijom koje se odnose na ovaj slučaj u skladu sa odredbama Zakona o Zaštitniku građana, dodaje se u ovom saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare