Na fasadi Arhiva izložba o prošlosti Niša

NIŠ

 Na fasadi zgrade Istorijskog arhiva otvorena je stalna izložba na kojoj je predstavljen deo vredne građe koju čuva ova ustanova. Na fasadu je postavljeno osamnaest panoa na kojima su, između ostalog, bakrotisk iz 1737. godine, nastariji dokument Arhiva, fotografija zakletve Niškog komiteta iz 1874. godine, prikaz unutrašnjosti Tvrđave iz 1878, nastavno osoblje niške gimnazije iz školske 1889/1890, Povelja Kola srpskih sestara, Albanska spomenica, znamenite ličnosti koje su ostavile trag u istoriji Niša.

   “Ovom izložbom želeli smo malo da ulepšamo zgradu, ali pre svega da prolaznicima i sugrađanima skrenemo pažnju i da ih zainteresujemo za naša dokumenta i zbirke”, navela je Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva, na jučerašnjem zvaničnom otvaranju izložbe.

   Izložba je realizovana uz pomoć Narodnog muzeja, sa kojim Arhiv ima potpisan Protokol o saradnji, i firme “Fluoelektro”, koja je donirala osvetljenje iznad svih eksponata.

   Nebojša Spasić, direktor Narodnog muzeja, naveo je da “posetioci Niša iz grada ponesu utisak ne o pojedinačnim objektima, već o ukupnom kulturnom kapacitetu grada”, a da je Tvrđava, u kojoj je Arhiv, jedna od najatraktivnijih gradskih turističkih lokacija.

   “Imali smo znanja i tehničkih mogućnosti da pomognemo u realizaciji ideje Arhiva, i da na neki način pošaljemo i poruku o svojoj delatnosti”, naveo je Spasić.

   Petar Radonjić, pomoćnik direktora preduzeća „Fluoelektro“, rekao je da će im biti zadovoljstvo ako osvetljavanjem fasade Arhiva doprinesu da u večernjim časovima bude više turista u Tvrđavi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare