Retka ptica doletela do Niša

NIŠ

   Zahvaljujući radnicima firme Agrohim i našoj prijateljice Ane Mitrović, članovi Udruženja ZOO Planet spasili  su pticu koja spada u red stroga zaštićenih vrsta,  Riđogrlog morskog gnjurca.

                    Prema  rečima Dušana Stojanovića iz Udruženja ZOO Planet Niš, članovi udruženja su istog trenutka kada su dobili poziv da je ptica pronađena krenuli da se staraju njoj. Nekoliko dana će provesti kod njih, a kada ojača biće vraćena u svoje prirodno stanište.

                  “ Ona je veoma retka zimovalica i prolaznica Srbije. Sreće se redovno u malom broju – pojedinačne jedinke ili manje grupe na Dunavu i velikim akumulacijama južno od Save i Dunava. Nema podataka o nalazima na području Niša. Vrsta se nalazi na Crvenoj listi Crvene knjige ptica Srbije kao ugrožena”, objašnajva Stojanović.

                Ptica je u dvorište firme pala u ranim jutarnjim časovima, a pronašao je čuvar i spasio.

                  “Pretpostavlja se da je ptica pomislila da je ispod nje jezero i udarila o tlo. Srećom nije povređena i uz podršku i stručnu konsultaciju Zavoda za zaštitu prirode i kontrolu Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, ptica će biti vraćena u prirodu”, dodaje Dušan Stojanović.

                  On dodaje da su u Srbiji za sada prstenovana samo tri primerka ove ptice.

                   “ Kako one ne mogu da polete sa zemlje moraćemo da je odnesemo do Bovanskog jezera i tamo spustimo u vodu”,  kaže  Dušan Stojanović i dodaje da su građani prijavili da su u Nišavi u centru grada videli još jednu ovakvu pticu. Članovi Udruženja tragaju za njom.

                  “Pretpostavka je da su letele u paru, ali da je jedna od sletela u krug fabrike zbunjena sjajem betona, a drugu je uspela da sleti u reku”, dodaje Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare