Nagrada “Svetislav Milić” za Vuka i Veljka

NIŠ

                            Komisija za dodelu Nagrade „Svetislav Milić“ – mladima od srca donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti nauka i obrazovanje, podele Vuk Bibić, student Elektronskog i Prirodno – matematičkog fakulteta i Veljko Đurić, učenik prve godine Gimnazije „Svetozar Marković“. Nagrada im se dodeljuje „za izvanredne rezultate u oblasti nauke i obrazovanja“.

                           Vuk Bibić, rođen  je13.02.2000. godine u Nišu i od malena se interesovao za računare. Kasnije, kroz osnovnu školu je to interesovanje preraslo u ljubav prema prirodnim naukama. U osnovnoj školi se takmičio iz matematike, fizike, hemije, programiranja i engleskog jezika. Takođe je osvajao razne nagrade na takmičenjima kao što je „Tesla info kup“. Naročite uspehe je postigao iz hemije i programiranja. Osnovnu školu je završio kao učenik generacije, a nakon toga je upisao Gimnaziju „Bora Stanković“ , koju takođe završava kao učenik generacije. Trenutno je student Elektronskog i Prirodno – matematičkog fakulteta, Univerziteta u Nišu, gde ima prosečnu ocenu 10.

                         Veljko Đurić, učenik je prve godine Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu. Osnovnu školu „Ćele kula“, završio je kao vukovac i učenik generacije. Takmičio se iz biologije, istorije, književnosti, gramatike, hemije i na internacionalnom takmičenju Ekološka olimpijada. Na opštinskim i regionalnim takmičenjima, osvojio je sva moguća prva mesta, dok je na republičkim smotrama ostvario prvo mesto iz istorije, postao vicešampion države iz književnosti i na takmičenju iz biologije imao je 95 poena. Jedan je od najmlađih mladih ambasadora. U slobodno vreme bavi se pisanjem, te je napisao dve knjige. Bio je najmlađi govornik na ovogodišnjem Forumu mladih naučnika.

                      Njima će priznanja biti uručena na Ceremoniji uručenja nagrada „Svetislav Milić“ u petak, 15. novembra, u 12 sati  na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

                      Organizacija „Nađi Raula“ iz Niša i Centar za inovacije „ITKonekt“ iz Beograda ove godine organizuju prvu dodelu nagrada „Svetislav Milić“ – mladima od srca. Nagrada se dodeljuje u šest kategorija i to nauka i obrazovanje (srednjoškolci, studenti), kultura i umetnost, humanitarni rad i mirna borba za ljudska prava, sport, ali i u dve specijalne kategorije, institucija godine i ličnost godine. Nagrade se dodeljuju učenicima i/ili studentima sa teritorije cele Evrope i mladima uzrasta do 35 godina.

                „Nagradu smo osnovali sa željom da motivišemo i na neki način podržimo mlade i talentovane ljude da se bave naukom, sportom, kulturom ili aktivizmom”,  kaže Jovan Milić, idejni tvorac i utemeljivač nagrade. „Na ovaj način želimo da pružimo jasnu i nedvosmislenu podršku mladim učenicima i studentima. Potrebno je da znaju da ih  neko vidi i da, ipak, neko misli na njih“.

                     Nagrade ne bi bilo bez motivisanih i iskusnih ljudi iz organizacije „ITkonekt“, koji organizuju najveći IT sajam i konferenciju u regionu. Osim Beograda, ITkonekt se organizuje i u Nišu, zahvaljujući čemu ovaj grad posećuju poznati svetski IT predavači.                        Objavljivanjem dobitnika Nagrade „Svetislav Milić“ u oblasti nauke i obrazovanja, otvorena je nedelja objavljivanja dobitnika i u ostalim kategorijama te će se sutra, u 9 ujutru objaviti dobitnici Nagrade u oblasti  kultura i umetnost

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare