Renovirana fasada Sigurne kuće u Nišu

NIŠ

 Menadžment ustanove Sigurne kuće u Nišu se stalno zalaže da ženama  koje su skupile hrabrost i rešile da stave tačku na nasilje koje su preživele,stvori što bolje uslove da se dok borave u ustanovi osećaju ,pre svega, sigurno i zaštićeno,ali i dostojanstveno, kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu. Kako bi zaposleni u ovoj ustanovi uspeli u tome redovno konkurišu sa odgovarajućim projektima kod nekoliko ministarstava, a mnogi od njih su na putu realizacije. Ovih dana je jedan i završen, a u pitanju je projekat “Srcem za žene”.

                  Projekat koji je upravo završen nosi naziv “Srcem za žene” i odobren je za ovu ustanovu od strane Ministarstva građevinarstva,infrastrukture i saobraćaja”, kaže Sonja Šćekić. “Ovim projektom sređena je fasada objekta,okrečen kompletan unutrašnji prostor ustanove i zamenjen deo stolarije.Vrednost projekta je 1.052.732 dinara”.  

                 Direktorka ove ustanove navodi da je realizacija ovog projekta od velikog znacaja za ustanovu, jer se ustanova nalazi u objektu koji je građen pre 60 godina .

                 “Ako žene koje izlaze iz porodicnog nasilja moraju da budu u Sigurnoj kuci jer je to jedino mesto gde mogu da se sklone od nasilnika onda je potrebno da im pružimo najadekvatnije uslove za život dostojan njih. I ovo nije prvi projekat odobren za Sigurnu kuću od Ministarstva građevinarstva i mi smo presrećni što imamo podršku potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović”, dodaje Sonja Šćekić.

                 Osim što se vodi računa da žene i deca koje izlaze iz “kruga nasilja”, imaju što kvalitetnije uslove u prostoru u kome borave, u Sigurnoj kući u Nišu se velika pažnja poklanja i njehovom osamostaljivanju.

                 “Ekonomska nezavisnost žena jedan je od preduslova da one  postanu samostalne i da mogu da brinu o sebi i deci. Na taj način se smanjuje i rizik njihovog povratka nasilniku od kojeg su, uglavnom, bile ekonomski zavisne. Zbog toga se uveliko radi na prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji žena koje su u Sigurnoj kući kako bi one mogle da započnu samostalni posao ili negde da se zaposle i tako postanu ekonomski nezavisne”, dodaje Sonja Šćekić.

                   Do sada je sprovedeno nekoliko takvih akcija, jedna i u saradnji sa Narodnim univerzitetom u Nišu, a žene koje su na ovaj način stekle odgovarajuće zvanje i zanimanje pokrenule su privatan posao.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare