Gimnazija “Stevan Sremac” obeležava 141 godišnjicu rada

NIŠ

Prva niška gimnazija Stevan Sremac je najstarija gimnazija u Nišu, osnovana 27. septembra 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića, a od danas do 22.novembra u pvpk školi se obeležava 141 godišnjica rada – Sremčevi dani.

                        Obeležavanje godišnnjice počinje danas i biće ovo jedan od najzanimljivijih dana u školi jer će  učenici i profesori zameniti uloge, a vrata škole biće otvorena za sve buduće potencijalne đake. Realizator programa su parlementarci, učenici škole, članovi Učeničkog parlamenta.

                      “Njihova je ideja da toga dana profesori budu u školskoj klupi a učenici za katedrom. Ovo nije novina i često se dešava da su đaci kreatori časa uz mentorstvo svojih nastavnika, međutim, ovaj ponedeljak je drugačiji jer će u većini učionica biti tako”, kažu u Gimnaziji “Stevan Sremac”.

                           U isto vreme realizujemo i  “Otvorena vrata” za buduće male maturante.

                      “Svi osnovci koji budu sutra posetili našu školu sa svojim nastavnicima ili roditeljima dobiće neophodne informacije o pohađanju Gimnazije, a moći će i da obiđu školu i prisustvuju nastavi”, dodaju u školi.

                       Tokom “Sremčevih dana” povodom godišnjice, biće prikazana i predstava na nemačkom jeziku, održaće se tradicionalno takmičenje u besedništvu  i predstava na srpskom jeziku koja je sastavni deo  Svečane akademije.

                         Prva niška gimnazija Stevan Sremac je najstarija gimnazija u Nišu, osnovana 27. septembra 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića. Svoju obrazovno-vaspitnu delatnost gimnazija je započela deset meseci nakon oslobođenja Niša od Turaka, 1. oktobra 1878. Najpre u skromnim uslovima jedne privetne kuće, a potom u novoizgrađenom objektu u kome se i danas nalazi, u istom prostoru zajedno sa gimnazijom „Bora Stanković“.

                         U čast Stevana Sremca, koji je od 25. septembra 1879. do 1890. godine, obavljao dužnost predavača, gimnazija nosi njegovo ime od školske 1951/1952. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare