Rekonstrukcija i rušenje leskovačke “Sintetike”

 

LESKOVAC

 

Na 17. sednici Skupštine grada Leskovca usvojena je izmena Plana nabavki za 2017. godinu kojom se predvidja raspisivanje javnih nabavki i to za parterno uredjenje i rušenje dela objekta proizvodno – poslovnog kompleksa DP „Sintetika“ u Leskovcu, procenjene vrednosti pet miliona dinara, kao i za nabavku i ugradnju stabilnog sistema za dojavu požara u „Sintetici“, iste vrednosti.

Oko ove tačke dnevnog reda, opozicioni odbornik iz Socijaldemokratske stranke (SDS), Nebojša Cakić, otvorio je raspravu rečima „Je ‘l mi pravimo objekat ili ga rušimo?“

„Ovo je klasičan primer SNS –a. Isto se dogodilo i sa Kliničkim centrom u Nišu, a mi smo izgleda dobri učenici SNS –a. A što se tiče nabavke i ugradnje protivpožarne stanice, zašto bismo mi ulagali u obrtna sredstva stranog investitora?“, konstatovao je i upitao Cakić, dodajući da situacija oko „Sintetike“ nije jasna, naročito kada su u pitanju subvencije.

„Ako smo dali 250 miliona za rekonstrukciju „Sintetike“, a najavili ste da će biti otvoreno novih 350 radnih mesta, samo po tom osnovu ispada da smo dali oko 600.000 dinara po jednom radniku, a na to će sigurno nešto dodati i Vlada Republike Srbije. Ja jesam za otvaranje novih radnih mesta i jesam za saradnju, ali voleo bih da znam koliko je tačno dala lokalna samouprava, kao i Republika Srbija i zanima me na koliko godina će biti zakup“,  kaže Cakić.

I opozicioni odbornik SDS –a, Nenad Zdravković, izjavio je da je lokalna samouprava po osnovu ekološke takse, koju nije morala da naplati, ostvarila višak sredstava od 350 miliona dinara, kojima je kasnije kupila i „Sintetiku“, kao i „Jugekspres“.

„Kada se 1.700.000 evra podele sa 300 ili 350 radnika, dobijamo 5.600 evra subvencija po osobi na zakup od 25 godina. Dati „Džinsiju“ 5.600 evra subvencije, za nas je mnogo, a pri tom se u drugim mestima dovode investitori, bez ikakvog ili minimalnog učešća lokalne samouprave. Čime su gradjani Leskovca, koji su glasali za politiku SNS – a, zaslužili da sami, iz svog džepa, iz svog bužeta, moraju da plaćaju donaciju da bi došao investitor da ih zaposli?“, rekao je on.

On dodaje i da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, treba da dovede investitora u Leskovac, kako je i više puta obećao, s obzirom da su mu gradjani Leskovca ukazali poverenje sa skoro 80 odsto glasova.

„On to dosad nije uradio, pa smo mi kao lokalna samouprava prinudjeni da kupujemo firme  i da ih nudimo investitorima“, dodao je.

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović objasnio je da se ukazala potreba za rušenjem dela objekta „Sintetike“, koji je sklon padu, i da je rušenje predvidjeno gradjevinskom dozvolom. Dodaje da se ruši stari deo, a ne novi, izgradjeni.

„Što se tiče zakupa, pre svega, novinari unose zabunu, tako što pišu da se objekat kompletno predaje u vlasništvo investitora i to na 99 godina zakupa“, rekao je Cvetanović, ne precizirajući koji mediji su pisali na takav način.

On tvrdi da će sve biti uradjeno u skladu sa zakonom i da će vremenski period zakupa zavisiti od broja radnika i drugih faktora, ali da će, otprilike, trajati do 30 godina.

„Da biste privukli investitore, morate da budete mnogo povoljniji u odnosu na druge zemlje i baš iz tog razloga, morate da se adaptirate, jer i Rumunija, i Bugarska, i Makedonija nude izuzetno povoljne pozicije“, konstatovao je.

Cvetanović je tom prilikom podsetio i da je „Sintetika“ potpuno uništena procesom privatizacije, te da je ona sada vlasništvo grada, čija je imovina povećana za „par miliona evra“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare