Hida tvrdi – Za višak radnika i racionalizaciju odgovoran Kamberi

BUJANOVAC

„Višak radnika u javnoj upravi u Bujanovcu direktna je posledica primanja u stalni radni odnos 24 radnika Direkcije za izgradnju i 12 radnika JP „Komunalac“ po naređenju tadašnjeg predsednika opštine Šaipa Kamberija, a samo dan pre njegovog odlaska sa vlasti 2012. godine“, tvrdi za JUGPress šef najveće opozicione grupe odbornika (DP) u lokalnoj skupštini, Hajredin Hida.

Podsetimo, Skupština opštine Bujanovac je na poslednjoj sednici, sledeći odluku Vlade Srbije, usvojila Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave kojom je određeno da broj radnika mora da bude smanjen za 40 – sa 507 na 467 zaposlenih.

Ovu odluku najviše su kritikovali upravo odbornici Demokratske partije. Naš sagovornik naglašava da se za pomenute postupke Šaipa Kamberija sada plaća cena.

„Mi smo na to upozoravali još 2012. godine. Pored svega, aktuelna vlast, sa kabinetom predsednika velikim kao vlada, nije ništa uradila da u dogovoru sa republičkim vlastima očuva broj zaposlenih na 507“, naglašava Hida i dodaje da je prethodna vlast koju je predvodio DP to uspela – „mukotrpno smo radili da se odluka najpre usvoji u našoj skupštini, a potom i da bude prihvaćena u Vladi.“

Hida nema dilemu ni kako će biti sprovedena racionalizacija, bez obzira na to što iz vlasti poručuju da u najvećem broju odlaze radnici koji ispunjavaju uslove za penziju ili će uslove steći nakon godinu ili dve na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Racionalizacija će se sprovesti tako što će biti oterani oni najslabiji, nezaštićeni, nepotrebni, ili oni istrošeni od strane partija na vlasti, dakle problem će biti rešavan čisto partijski i politički“.

Izrazivši žaljenje što će doći do otpuštanja radnika, on je dodao i da je situacija mogla biti razrešena na mnogo bolji način da je bilo više pameti, a manje „narcisoizma“.

„Umesto što su višak iz Direkcije prebacivali u „Komunalac“, mogli su da u sklopu Opštine osnuju novo preduzeće za parking servis, signalizaciju, rasvetu i praćenje opštinskih investicija – time bi stvorili mogućnosti da se ovo novo preduzeće bez problema samofinansira i tako bi se izbeglo sve ono što se sada dešava. Ipak, očekivati od ove vlasti takav poduhvat je nemoguća misija“, zaključio je Hajredin Hida.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare