Rekonstruisano dečje odelenje leskovačke biblioteke

LESKOVAC

Dečje odeljenje leskovačke biblioteke broji 11.450 članova, od kojih je aktivna polovina. Knjižnim fond od 18.784 publikacija može da zadovolji potrebe i najprobirljivijih čitalaca, azavršena je rekonstrukcija ovog odelenja, za šta je uloženo je 1,4 miliona dinara iz gradskog budžeta. Obavljeni su građevinski radovi, nabavljene police, nameštaj i opreme.

Direktorka Vesna Ilić kaže da će biblioteka, osim osnovne delatnosti, moći da realizuje brojne aktivnosti u svrhu promocije knjige i čitanja, ali i edukacije najmlađih na najrazličitije teme. „Moderna oprema, omogućava bibliotekarima da, u skladu sa globalnim tehnološkim napretkom, planiraju i sprovedu preko 50 radionica godišnje. Posle više od šest decenija, najmlađi sugrađani, dobili su lepo uređen kutak u srcu biblioteke.“

Marija Rajković, članica kabineta gradonačelnika, naznačila je da Leskovac više nije samo grad roštilja i paprike, već da postaje prepoznatljiv i po brojnim kvalitetnim kulturnim dešavanjima.

„U susret 15. aprilu, Međunarodnom danu kulture, odlučili smo da posetimo sve ustanove iz ove oblasti, da bismo pokazali koliko je kultura važna ne samo za lokalnu samoupravu, već i za svakog pojedinca. Biblioteka, kao najstarija u gradu, prva je u nizu, ali ne samo zbog trajanja, već i činjenice da je, po broju izdatih knjiga u jednoj godini, prva u Srbiji. Ona je riznica kulture, koja se trudi da uslove rada konstantno unapređuje, zbog čega direktorka i kolektiv zaslužuju čestitke. Grad će nastaviti da podržava uspešan rad Biblioteke u naporima da ide u korak sa vremenom i tehničko-tehnološkim razvitkom, ali da ostane ono što jeste – svetionik kulture i znanja, koji, uz veliku pomoć prošlih generacija, osvetljava put novim.“

Pored dečjeg odelenja, renoviran je i ogranak leskovačke biblioteke u Pečenjevcu, gde su zamenjeni portal i stolarija. U Predejanu su obnovljene police, renovirana stolarija, napravljen kutak za najmlađe, sanirana vlaga u prostorijama i postavljena nova led rasveta. U ogranku Biblioteke u Vučju prostorije su sanirane od vlage, okrečene, zamenjena je rasveta, električna instalacija, postavljene šine za umetničke izložbe, namešten laminat, postavljena instalacija za internet priključke sa otvorenom internet mrežom. U svim isturenim odeljenjima biblioteke, zanovljen je i knjižni fond.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare