REGISTRACIJA „AD HOK“ ALBANACA NA JUGU SRBIJE

 

 

BUJANOVAC

 

 

Republikanska stranka, čije je sedište u Senti (Vojvodina), pozdravlja  inicijativu Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđa, sa nekim primedbama o radnoj metodologiji, za brojanje Albanaca koji su u većini slučajeva ,  bojkotovali popisa stanovništva  2011 god.

 

Procena stanovništva od strane međunarodnih stručnjaka, čak i sa alternativnim metodama, u trenutku kada se razvija ovaj proces, biće nepotpuna I sa dugoročnim posledicama za ono  albansko stanovništvo  koje je raseljeno iz  Preševo, Bujanovac i Medveđa tokom 1999-2000 godine, navodi ta stranka.

 

 

Činjenica da Republički zavod za statistiku Republike Srbije, u zvaničnim dokumentima, koristi podatke da 416 Albanca živi u Preševu i 244 njih u Bujanovcu, koji  iritiraju institucionalne i političke lidere , koji,  na neki način, su doprineli bojkotu popisa zbog  odsustva transparentnosti , prevoda formulara na dva jezika i neadekvatnu zastupljenosti Albanaca u ovim važnim društvenim procesima, dodaje ova stranka.

 

“Od popisa do sada, prošle su četiri godine , gotovo polovina perioda od deset godina održavanja redovne registracije, i od tada hiljade Albanaca tiho se  preselilo iz Preševa, Bujanovca i Medveđe,  iz političkih i ekonomskih razloga”, navodi ova stranka.

 

“Imajući u vidu ove emigracije i one od pre 15 godina, kada su masovno Albanci napustili, protiv svoje  volje, domove, ispašće da ni ova registracija ne bi zadovoljila albanske lidere, da dobiju više subvencije od Vlade Srbije.

 

Iz ove inicijative Koordinacionog tela za registraciju ” internu ” samo Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, ne računajući druge centre širom Srbije, znači da će  Albanci, koji žive u Beogradu i Novom Sadu, biti isključeni iz brojanja”, navodi se u saopštenju.

 

Republikanska stranka traže da se, u ovom važnom društvenom procesu,  inkorporiraju i Albanaci iz ovih opština, koji trenutno žive u Gnjilanu, Prištini i Kosovu Polju, koji se arbitrarno se briše iz evidencije registra, ne produžavaju im se  identifikaciona  dokumenta  i postaju pasivni .

Zaista, za ova raseljena lica  Planom i programom Koordinacionog tela je  obećano da se vrate na svoja ognjišta, da se nadoknadi šteta nastala u oružanim sukobima ,  2000 godine i  popraviti infrastrukturu, kao što se radi za  druga raseljena lica u opštini Bujanovac, izgradnjom montažnih kuća , navodi se u saopštenju koje je potpisao potpredsednik Republikanske stranke  Avdil Ramadani.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare