Regionalna privredna komora obeležila 60 godina, povelju dobio i nedeljnik Nova Naša reč

LESKOVAC-VRANJE

Svečanom sednicom Parlamenta privrednika obeleženo je 60 godina rada i postojanja Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Tim povodom dodeljene su povelje, plakete i zahvalnice.

Leskovački nedejnik Nova Naša reč. koji je jedini štampani medij južno od Niša, dobio je povelju .

Ujedino je danas održana i 5. redovna sednica Parlamenta privrednika PKS-RPK Leskovac, na kome je Kristina Đurić, direktorica sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova komore, podnela izveštaj o pokrenutim i realizovanim zakonodavnim inicijativama. Ona je rekla da su upućene 53 inicijative za izmene zakona, od onih koji se tiču privrede do onih sistemskih koji se tiču poslovanja celokupne privrede.

„Zaključno sa oktobrom uspešno je realizovano preko 40%, odnosno 22 predloga za izmene propisa. Kako je u međuvremenu formirana nova Vlada Republike Srbije, nadam se da će ovaj procenat do kraja godine biti veći. U saradnji sa regionalnim privrednim komorama uspešno smo realizovali šest zakonskih inicijativa, što praktično znači da smo, kroz komorski sistem i u saradnji sa lokalnim samoupravama, uspeli da otklonim šest značajnih problema koji su se ticali poslovanja na lokalu. Tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom kovida usvojeno je preko 65% naših predloga.“

Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski upravni okrug, naglašava da je ovo jedna vrlo specifična komora jer se jedina u Srbiji bavi zaštitom brendova, odnosno brendiranjem proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

„Posebni smo i politički i geografski i ekonomski. Radimo na području juga Srbije, gde je od 13 opština osam devastirano, pa se moramo mnogo više boriti kako bi se dokazali i unapredili naše poslovanje. Mi se ne žalimo, već smo dokazali da možemo da opstanemo u svakom trenutku i svakom vremenu. Do sada smo uradili preko 30 projekata sa saradnicima u zemlji i inostranstvu, a od Vlade Slovenije smo proglašeni za jednog od najpoželjnijih partnera u izradi projekata. Postali mo poznati i u Italiji, Španiji, Grčkoj, Kubi, Argentini, svuda tamo gde ljudi na karti nisu ni znali da nađu Leskovac. Mislim da smo dali onoliko koliko smo mogli u datom momentu i na taj način dali doprinos privrednicima i privredi juga Srbije. Imamo kancelarije u Preševu, Bujanovcu, Vranju, Leskovcu. Ono što je najbitnije je da nas je mnogo manje nego što nas je bilo pre 20-ak godina, ali su naše aktivnosti mnogo intenzivnije, jače i bolje. Prvi smo voveli HASAP sistem na jug Srbije, prvi radili nezamislive projekte u nekom momentu. Jako smo ponosni da budućim preduzetnicima možemo da pomognemo da svoje proizvode zaštite i plasiraju na razna tržišta. Posle 20 i više godina smo uspeli da zaštitimo čuvenio leskovački roštilj, ajvar, spržu, na putu smo da zaštitimo leskovačku ljutenicu, kao i još neke proizvode. Nećemo stati na tome, idemo dalje, pomoći ćemo prijateljima u Bijeljini da zaštite svoje proizvode kako ti proizvodi ne bi dobili imena nekih drugih zemalja u okruženju.“

Jović je naglasio i dobru saradnju sa grčkom komorom i gradom Kavala, koja je rezultirala osnivanje grčko-srpske privredne komore, kao i otvaranjem kancelarije Privredne komore Mađarske u Leskovcu.

Čestitke na jubileju je uputio i gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je i sam dobio povelju.

„Ova povelja pripada svim mojim saradnicima, jer zahvaljujući našem timskom radu Gard Leskovac je postao bolje mesto za život. Za nas je ova nagrada samo dodatni podstrek za dalji rad na poboljšanju privredne klime u našem kraju i daljem unapređenju uslova poslovanja, te otvaranju novih i proširenju postojećih fabrika.“

Na ovoj sednici su privrednnim društvima, organizacijama, medijima i pojedincima uručene plakete, povelje i zahvalnice za doprinose razvoju privrede regiona.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare