Počela rekonstrukcija drvenog mosta preko Tvrđavskog rova

NIŠ

Drveni pešački most u Tvrđavi koji je spajao Tvrđavu sa Gradskim poljem uklonjen je pre nekoliko dana. Rušenjem mosta počela je njegova reparacija. Inače, građani su često upozoravali na to da je most nebezbedan i da je zbog toga potrebno da se uradi ili novi ili da se stari rekonstruiše.

                         Rekonstrukcija mosta je počela, a on će do 30.decembra biti zatvoren za pešake kada se očekuje da radovi budu završeni.

                       „Projekat rekonstrukcije uradio ja Građevinsko-arhitektonski fakultet i po njihovom instrukcijama izvođači radova imaju rok da ga srede do 30.decembra“, kaže direktor Direkcije za izgradnju grada, Zoran Prokić i napominje da će radovi koštati 9,4 miliona dinara.

                       „Sklonjena je kompletna konstrukcija jer će neki delovi morati da budu zamenjeni novim a neki će biti reparirani. Znači neće biti “krpljenje” nego ozbiljno sređivanje, navodi direktor Direkcije za izgradnju grada i apeluje na pešake da budu strpljivi.

                        Most je godinama predstavljao najkraću vezu između centra grada i Gradskog polja. Koristili su  ga mnogobrojne Nišlije koje žive u naselju iza tehničkih fakulteta, a ponajviše učenici tri srednje škole koje se nalaze na Gardskom polju kao i studenti Mašinskog, Elektronskog i Građevinsko-arhitektonskog fakulteta kao i šetači koji su tu često prolazili.

                         Drveni most je u više navrata do sada rekonstruisan, ali je i nakon svake rekosntrukcije brzo „propadao“ što zbog broja ljudi koji ga koriste, što zbog vremenskih  (ne)prilika budući da je napravljen od drveta. Na mnogim mestima su daske bile podignute ili polomljene, a neke su i nedostajele pa je most predstavljao opasnost za građane.

                      Poslednji put ovaj most je sređivan 1983.godine tako da je su radovi bili preko potrebni. Svakodnevno ga koristi veliki broj đaka i studenata pa su i sami građani apelovali da je krajnje vreme da se učini bezbednim.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare