Region kao test demokratije

BON

Zapadni Balkan je prva prilika za novu nemačku vladu da na delu pokaže svoju posvećenost demokratiji i vladavini prava, ocenio je profesor istorije i politike jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber, uz napomenu da je dugo u Berlinu i Briselu opstajala iluzija da je Aleksandar Vučić idealan partner za kompromis sa Kosovom.

Biber je u autorskom tekstu za Dojče vele konstatovao da se “danas već sa punim pravom može reći da je Srbija skliznula u diktatruru, a da se to desilo uz nemačku podršku”.

Doskorašnja kancelarka Angela Merkel je uvek čuvala leđa predsedniku Srbije. Recimo, primila ga je u Berlinu samo par dana pred predsedničke izbore 2017. Fotografije susreta su sa pravom tumačene kao podrška kandidatu Vučiću, podsetio je Biber.

Prema njegovim rečima, Vučića je nekritičko držanje prema njegovom liku i vladavini do sada ohrabrivalo da gazi medije, koji su u većini na liniji vlasti.

Od 168 jedinica lokalne samouprave, vladajuća stranka drži 161, kao i sve državne institucije bez izuzetka.

Dugo je u Berlinu i Briselu opstajala iluzija da je Vučić idealan partner za kompromis sa Kosovom, ali rešenja nije bilo ni posle deset godina uz posredovanje EU.

Umesto toga je Vučić pre tri godine pokazao da zapravo želi promenu granica. Tom cilju je u jednom trenu prišao opasno blizu, zahvaljujući podršci bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, nekih članica EU i bivše visoke predstavnice Federike Mogerini. Srećom, Merkel nije mogao da ubedi, predočio je Biber.

Naivno je verovati autokrati poput njega da će pre ili kasnije pristati na kompromis sa Kosovom, ocenio je Biber i istakao da bi bilo važno da nova šefica diplomatije Analena Berbok tu zauzme kritičkiji stav i tako ponovo uspostavi poverenje građana Srbije u EU.

Biber smatra da je ohrabrujuće što koalicioni ugovor nove nemačke Vlade zahteva da se jača pravna država u članicama EU, jer tako jasne formulacije mogle bi da pomognu pri procesu integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Osim jasnih reči, nova Vlada u Berlinu treba i da smogne hrabrosti da pokrene zaustavljeni proces pristupanja EU. Koalicioni ugovor predviđa nastavak dosadašnje politike, tačnije zalaganje za početak pregovora EU i Albanije i Severne Makedonije (koju sada blokira Bugarska), viznu liberalizaciju za Kosovo (blokiraju Holandija i Francuska), i za dijalog Srbije i Kosova, napomenio je Biber.

Nemačka takođe mora da ubedi skeptike u pogledu vizne liberalizacije za Kosovo. U okviru EU, ali i u SAD ima partnera za tako jasnu liniju, ali bez aktivnog učešća Nemačke neće doći do pomaka, zaključio je Biber.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare