Aleksandar Vučić: Nemamo odluku o obaveznom vojnom roku

NIŠ

Pitanje ponovonog uvođenja obaveznog vojnog roka pokrenuto je pre nekoliko meseci i tada je rečeno da se , navodno, većina građana slaže sa ovakvom odlukom.

Prilikom posete predsednika Vučića kasarni ,,Mija Stanimirović” on je govorio i o tome da li je na sastanku sa vojnim vrhom bilo reči i o tome, koliko je potrebno ulaganja i da li odluka može to uskoro da očekujemo.                           

“Nekoliko je tu otvorenih pitanja.Za vojsku bi bilo spasonosno kada bismo to mogli da uvedemo, ali tu ima bezbroj problema.Problem je i od kog to godišta važi. Ako presečemo i kažemo da to važi od 2004. ili 2005. onda bi to, opet, bilo oko 35 do 38.000 momaka na godišnjem nivou. Mi ne možemo da prihvatimo 35.000, ni 30 ni 20.000. U ovom trenutku naši kapaciteti su na nivou 10.000. Koga ćete da oslobodite a koga nećete. Koliko ćemo da platimo te vojnike. Novac i nije toliko veliko pitanje koliko da li naša komanda može da obuči te vojnike. Sa puno se problema suočavamo za jednu takvu stratešku odluku”, kazao je Vučić.

  Vučić je rekao da zna da je većina stanovništva za tu odluku, ali ima puno problema koji mora da se reše. Razmatra se i značajno uvećanje plate za dobrovoljno služenje vojnog roka kako bi se privuklo još 5.000 vojnika koji su potrebni minimalno kako bi smo osnažili našu vojsku.

                            “Mora da ima još minimalno 5.000 vojnika da bi smo osnažili vojsku. Mi kupujemo mašine ali neko mora da leti u tim avionima.Moramo da imamo pilote. Nemamo ih više.Sada moramo nove ljude da šaljemo na obuku i u Rusku federaciju ili ako uzimamo sa neke druge strane u neku drugu zemlju.Vojska je komplikovan sistem i to nisu jednostavne stvari.Vojska ne može da se izgradi za godinu, dve ili tri kao što neki ljudi misle.Mi je gradimo devetu godinu na veoma ozbiljan način i tek sada se vide ogromni pomaci”, kazao je Vučić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare