Vučić: Srbija nastavlja da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete

NIŠ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Nišu da se bezbednosna situacija u svetu i regionu komplikuje i da Srbija mora da razvija kapacitete, kako bi vojska bila dovoljno odvraćajući faktor za sve koji bi da ugroze Srbiju.                               

“Narastajuće tenzije na istoku Evrope, sve snažniji ukobi energetsko- ekonomsko politički između zapadnog sveta i Narodne Republike Kine, između zapadnog sveta i Ruske federacije kao i prelamanje interesa velikih sila i regionalnih sila u našem regioni nam daje za obavezu da dalje snažimo srpsku Vojsku”, kazao je Vučić.

  Preneo je novinarima da mu je na sastanku sa vojnim vrhom predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine.

                                 “Ono što je potpuno jasno to je da ćemo, u najmanju ruku, na godišnjem nivou morati da izvajamo više od 500 miliona evra više nego što smo izdvajali do sada, a potrebe i zahtevi vojske su 700 plus miliona evra više od onoga što smo uložili ove ili prošle godine.To je, defakto, još jedan vojni budžet”, kazao je Vučić.

                                 Aleksandar Vučić je izjavio da već pre kraja ove godine očekuje da u Srbiju iz Rusije stignu protivoklopna oruđa – protivoklopne rakete “Kornet”, što će značajno osnažiti Vojsku Srbije.

                               “Svi očekujemo značajna pojačanja i značajne nabavke u okviru lovačko bombarderske avijacije, artiljerije i vojne transportere.Danas ste na vojnoj vežbi mogli da vidite naših ruku delo, stopedesetpet milimetara specijalna haubica, NORA, za bukvalno pola sata smo skratili vreme priprema za dejstvo i reagovanje sa ovim novim mašinama”, dodao je Vučić.

                                Vučić je ukazao na tri elementa važna za sigurnost granica zemlje.

                                “Da obezbedi sigurnost granica zemlje, a time i sigurnost i bezbednost za svoje građane, pod dava da energetski obezbedite svoju zemlju što znači da imate dovoljno struje, gasa i nafte i pod tri da imate dovoljno hrane i vode za budućnost”, naglasio je Vučić.

                               U prikazu, na prostoru kasarne “Mija Stanimirović” u Nišu, učestvovalo je 12 samohodnih haubica Nora, jedno vozilo za podršku i jedno vozilo u kome je računarska baza za upravljanje vatrenom dejstvom.

                             Prikaz se sastojao iz tri dela: prvi je marševski, drugi zauzmanje pozicija za dejstvo i treći vatrana podrška jedinicama kopnene vojske. Pored predsednika Vučića, prikazu prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare