Rat protiv uvozne mafije zbog ubistva osuđenog kriminalca

BEOGRAD
(Insajder)

Reakcija predstavnika države i fudbalskog kluba Partizan na ubistvo Aleksandra Stankovića, osuđivanog kriminalca ubijenog u mafijaškom obračunu, ukazuje na to da je on u ovoj državi imao zaštitu od krivične odgovornosti.

Aleksandar Stanković, jedan od vođa navijačke podgrupe Partizana poznate kao Janjičari, ubijen je pre dva dana u mafijaškom obračunu.

Pravosnažno je osuđen 2013. na kaznu zatvora od pet godina i 10 meseci zbog trgovine drogom i posedovanja oružja. Nikada nije otišao na izdržavanje kazne pošto je osam puta tražio odlaganje, i to zbog bolesti, iako je dolazio na utakmice, pa čak i učestvovao u brutalnom prebijanju dva radnika FK Partizan u aprilu ove godine.

Kada je pre tri dana ubijen Aleksandar Stanković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rano ujutru na vanrednoj konferenciji za novinare najavio rat protiv mafije iz zemalja okruženja. Dramatičnost trenutka pojačalo je i to što ministar nije imao vremena čak ni za novinarska pitanja, već je rekao da mora hitno u Niš da izvesti premijera Aleksandra Vučića o predstojećem ratu protiv uvozne mafije.

Isto dana ovo je ponovio i premijer, tvrdnjom da se radi o “uvoznom ubistvu”, a da su uhapšeni za ubistvo Stankovića „dovedeni sa strane da haraju Beogradom“.

Niko od predstavnika vlasti nije ni pomenuo da je Stanković osuđeni kriminalac koji je tri godine odlagao izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne za teška krivična dela.

Snaga države?

Država se godinama povlači pred huliganima uprkos tome što su su redovno akteri različitih incidenata.

Povlačenje države pred huliganima je povlačenje države pred kriminalom. Policija godinama unazad protiv pripadnika navijačkih grupa podnosi brojne krivične prijave za najteža krivična dela, kao što su ubistva, posedovanje oružja, trgovina drogom.

Uprkos tome, predstavnici države nisu najavljivali “rat protiv huligana” kada su ovi palili i uništavali grad ili kada su se ubijali u međusobnim obračunima.

Kada su u aprilu trojica huligana, među kojima je bio i Stanković, brutalno pretukla pripadnika obezbeđenja i vozača direktora FK Partizan Miloša Vazure, predstavnici države nisu se oglašavali danima. Brutalnost tog napada zabeležile su klupske kamere, kojih su napadači bili potpuno svesni, što samo govori o tome koliko su osećali zaštićeno.

Tužilaštvo je za napad ispred prostorija optužilo samo dvojicu od trojice napadača. Optužnica nije bila podignuta upravo protiv Stankovića, uz objašnjenje da on nije nikoga tukao. Na snimku se, međutim, jasno vidi da je on vođa, da se ponaša agresivno i da sprečava bilo koga da priđe i pomogne povređenom čoveku.

Premijer Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara kakva se poruka šalje time što je jedan od osumnjičenih za napad pušten, odgovorio da Stanković nije nikog udario.

„Taj jedan nije nikoga pipnuo, šta želite od nas, da pratimo i da se naši organi, Policija, Tužilaštvo i pravosudni organi ponašaju u skladu s novinarskim željama?“, rekao je tada premijer.

Iako je klub na čelu s Vazurom prvo osuđivao brutalni napad, tvrdeći čak da iza toga stoji pokušaj da se uprava nasilno otera iz kluba, svedočenje Miloša Vazure u postupku protiv navijača bio je jasan znak da je došlo do pomirenja uprave i navijača. Vazura je na suđenju rekao da nije video ko je udario pripadnika njegovog obezbeđenja.

Do danas je ostalo nejasno kako je Stanković toliko dugo uspevao da izbegne izdržavanje zatvorske kazne na koju je bio pravosnažno osuđen.

Ubistvo Stankovića u mafijaškom obračunu bilo je povod ne samo da predstavnici države najave rat protiv uvozne mafije, već i da uprava FK Partizan, po svemu sudeći, natera igrače da izađu na teren u majicama s likom osuđivanog kriminalca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare