Raspuštena verska milicija u Iranu

Abstract vector color map of Iran country

TEHERAN

Više od dva meseca posle početka protest zbog striktnog tumačenja verskih pravila, u Iranu je raspuštena  Milicija za očuvanje morala, saopštili su predstavnici iranskog pravosuđa, prenosi je nemačka stanica Dojče vele (DW) .

„Milicija za očuvanje morala nema nikakve veze sa pravosuđem i ukinuli su je oni koji su je stvorili”, rekao je u subotu uveče državni tužilac Mohamed Džafar Montaseri, citira DW novinsku agenciju Isna.

Montaseri je najavio i da će iranski parlament i pravosuđe razmotriti zakon koji obavezuje žene da nose marame.

Parlament i pravosuđe rade na ovom pitanju, rekao je on, ali nije izneo nikakvu informaciju o tome šta bi moglo da se promeni u zakonu.

U Iranu se već nedeljama održavaju protesti na kojima su život izgubile stotine ljudi, a uhapšeno je više hiljada. Savet za nacionalnu bezbednost Irana govori o 200 mrtvih, Iranska revolucionarna garda zvanično izveštava o 300 mrtvih, dok aktivisti za ljudska prava procenjuju da je broj smrtnih slučajeva oko 470, uključujući više od 60 maloletnika.

Osim toga, više od 18.000 ljudi je uhapšeno zbog učešća ili podrške protestima. Od sredine novembra iranski sudovi izrekli su smrtne kazne nekolicini učesnika protesta. Iranske vlasti pokušavaju da zaustave proteste blokiranjem interneta.

Okidač za proteste je bila smrt dvadesetdvogodišnje Kurdkinje Mahse Amini, koju je sredinom septembra uhapsila policija za očuvanje morala zbog navodnog kršenja pravila oblačenja žena. Tada je
rečeno da joj je ispod marame, poznate i kao hidžab, ispalo nekoliko pramenova kose.

Amini je umrla u policijskom pritvoru nekoliko dana nakon hapšenja, piše FoNet.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare