Radovi u malinjaku posle berbe

LESKOVAC


Posle završene berbe u malinjaku imamo prisustvo dvogodišnjih izdanaka i jednogodišnjih koji će doneti rod naredne godine. Po pravilu, obavezno bi trebalo izvšiti odsecanje dvogodišnjih izdanaka koji su doneli rod, ali pošto je ovo godina sa ekstremno visokim temperaturama da ne bi došlo do ožegotina potrebno je sačekati da se smanje temperature vazduha, ili iseći i ostaviti radi zasena isto tako treba izvršiti i proređivanje jednogodišnjih izdanaka koji su prebujni, preslabi ili oštećeni.
Jednogodišnje ili ovogodišnje izdanke treba vezati za naslon i to kanapom od stuba do stuba i sa jedne i sa druge strane reda što omogucava lakše obavljanje određenih operacija u međurednom prostoru (freziranje,uništavanje korova,zaštita od bolesti). Uklanjanjem izdanaka koji su doneli rod postižemo: bolji rast i razvoj ostavljenih izdanaka za narednu vegetacionu sezonu, dobijanju više hrane, vode, fotosintetske površine za ostavljene izdanke što utiče na njihovo bolje diferenciranja rodnih elemenata, sazrevanje izdanaka i veću otpornost na niske zimske temperature.Uklanjanje dvogodišnjih izdanaka predstavlja i značajnu meru u smanjenju bolesi i štetočina, tako da se smanjuju potencijali primarnih infekcija u narednoj vegetaciji. Dvogodišnji lastari prdstavljaju stalni izvor zaraze (didimele) i stanište za mnoge štetočine.
Isto tako mora se održavati i vlažnost zemljišta navodnjavanjem i to umereno radi porasta izdanaka do druge žice.
Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se posle berbe ne uklone ili unište, oni će biti velika konkurecija ostavljenim izdancima u hrani i vodi i dobra podloga za razvoj štetnih organizama.
Korovi u malinjacima suzbijaju se primenom mehaničkih i hemijskih mera ili kombinacijom istih. Mehaničke mere podrazumevaju primenu različitih agrotehničkih mera: plevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, drljanje košenje i freziranje između redova. Hemijske mere podrazumevaju primenu pesticida. Sa herbicidima u malinjacima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih pre konsultacija sa stručnjacima. Petnaestak dana nakon obavljenog tretmana prskanje se po potrebi može ponoviti. Krajem oktobra u malinjaku je potrebno nastaviti sa preventivnom zaštitom i to primenom preparata na bazi bakra. Neophodna mera u malinjaku nakon berbe je uništavanje korova, što predstavlja obaveznu i redovnu meru u proizvodnji zdravog i kvalitetnog ploda maline
PSSS Leskovac mast.inž.polj.Nenad Stefanović

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare